Az Aradi Polgármesteri Hivatal egy 23 millió lejes beruházással 315 fúvókás, megvilágított, zenélő szökőkutat szeretne építtetni a Maroson a Várhíd és a strandi pontonhíd közötti részen. Az erre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészült, s a jelek szerin Gheorghe Falcă polgármester igyekszik tartani tavalyi ígéretét, miszerint most már „ideje az aszfalt fölött is beruházni”.

A fúvókák egy 300 négyzetméteres vízfelületet foglalnak majd el, s az indoklás szerint a fő cél, „összekötni valahogy a Maros túlpartján lévő strandot a parkkal”, s ezért a városközpont felőli részen végig lépcsőket építenek a parton, hogy minél többen nézhessék a vízsugarak játékát. A rendszer alkalmas lesz arra, hogy kisebb hajók, bárkák áthaladását is lehetővé tegyék, kérdés viszont, miért szorítják ki innen az evezősportot.

A szökőkút 13 típusú fúvókából áll, s ezek között lesz olyan, például, amely buborékokat fúj. A legmagasabb sugár 15 méterre lövell fel, az egészet korszerű világítórendszer teszi látványosabbá.

Irházi János, erdely.ma