Gyenge nyitás után mindvégig az előző napi záró érték alatt mozogtak pénteken az amerikai tőzsdei árfolyamindexek.

MTI - A zárás előtt mintegy két órával a DJIA-30 index 0,63 százalék, a S&P-500 index 0,56 százalék, a Nasdaq Composite pedig 0,34 százalék veszteséget mutatott.
  
Csütörtökön az indexek már sorban a negyedik napot zárták veszteséggel. Ha pénteken is negatív tartományban áll meg a kereskedés végén, az a S&P-500 indexnek három hónapja a leghosszabb gyengülő szakasza lesz.
  
Pénteken az európai tőzsdék is kisebb-nagyobb veszteséggel zártak: London és Frankfurt fél százalék körül gyengült, Párizs másfél százalékot, a vezető európai részvények árfolyamát követő EU Stoxx 50 index pedig csaknem két százalékot veszített.
  
A befektetői hangulat romlásának, illetve a tartózkodó befektetői magatartás kialakulásának elsődleges oka az, hogy a költségvetési szakadék néven ismert amerikai pénzügyi szanálási program januári automatikus hatálybalépésének elkerülését lehetővé tévő intézkedésekről közvetlenül a határidő lejárta előtt még nem jött létre megállapodás. Az adóemeléseket és költségvetési kiadáscsökkentéseket magában foglaló pénzügyi szanálási programnak recessziós hatást tulajdonítanak a piacok.
  
A nap folyamán adtak némi pozitív lendületet az indexnek a Fehér Házból érkező és a költségvetési szakadék ügyében bizakodásra okot adó hírek, de ezek sem voltak elegendők ahhoz, hogy pozitív területre tereljék át az árfolyamokat.
  
A "fiscal cliff" megállapodás kivárása közben az olaj és az arany ára egyaránt csökkent pénteken, bár az arany még így is pozitív heti zárás elé nézhet. A megállapodás hiánya a költségvetési szakadék után bekövetkező recesszió miatt az olaj iránti keresletet, így az olajárat csökkenti, az arany iránt pedig befektetési mentsvár szerepének köszönhetően felvásárlási rohamot válthat ki. A megállapodás létrejötte esetén pedig az olajár a növekvő keresletnek köszönhetően emelkedhet, az arany ára viszont a részvényárfolyamokat követve indulhat meg felfelé.
  
A WTI nyersolaj határidős jegyzése két órával a piacok zárása előtt hordónként 90,69 dolláron állt, 18 centtel, 0,20 százalékkal az előző napi zárás alatt. Az arany határidős jegyzése legközelebbi szállításra unciánként 1655,85 dollár, 7,85 dollárral, 0,47 százalékkal alacsonyabb az előző napinál.