Megállíthatatlannak látszó erőszakhullám tombol Nigériában. Egy átlagos november végi héten rendőrtiszt vesztette életét egy fővárosi rendőrállomás elleni támadásban, 11 ember halt meg és harminc sebesült meg egy protestáns templom elleni kettős bombatámadásban, valamint 5 halott és számos robbantás volt egy tartományi közigazgatási létesítmény elleni akció során. A terrorcselekményeket mind a nigériai szélsőség iszlamista Boko Haram szervezet számlájára lehet írni, akiknek tagjai néhány napja tűzharcban megöltek egy rendőrfőnököt, az egyórás lövöldözésben pedig a csoport 14 tagja is meghalt. A Boko Haram már egy évtizede létezik, de csak az elmúlt három évben vált a világ egyik legelszántabb, de mégis legismeretlenebb terrorszervezetévé.

A pontos alapítási dátum bizonytalan, de a legtöbb szakértő szerint a Boko Haram nem sokkal az ezredforduló után alakult meg. A szervezet kezdetben békés vallási mozgalomként indult Nigéria északkeleti felében. Alapítója Mohamed Juszuf iskolát hozott létre Borno tartomány fővárosában Maiduguriban, ahol munkanélküli és kiábrándult fiatalokat tanított.

Bornóban az írni és olvasni tudók aránya ma is kétharmaddal alacsonyabb, mint az ország déli felén, a nőknek csak 5 százaléka tud írni. Az egy főre jutó jövedelem fele, az iskolázottsági arány negyede a déli tartományok átlagának. Elterjedt a választási csalás, és hatalmas méreteket ölt a korrupció, tehát nagy igény van bármilyen hatékony szociális szervezetre.

Mohamed Juszuf ebben a környezetben szervezett erőszakmentes, de erősen konzervatív, fundamentalista iszlám mozgalmat maga köré. A név nélküli alakulat hamarosan a Boko Haram nevet kapta, ami helyi hausza nyelven azt jelenti, hogy „a nyugati oktatás bűn”. Mohamed egy interjúban a BBC-nek azt mondta, hogy a nyugati oktatás tönkreteszi az egyistenhitet. Szerinte például az esőt Isten teremtette, és nem a nap által elpárologtatott majd felhőkbe összesűrűsödő víz okozza.

Mohamed Juszuf tagadta a darwinizmust és az evolúciós elméletet, és azt mondta, hogy amennyiben ellentmond Allah tanításainak, akkor azt is elutasítják, hogy a Föld kerek lenne. A Boko Haram (BH) alapítójának ellentmondásos ember volt, kitűnően beszélt angolul és valószínűleg felsőfokú végzettsége is volt. Furcsaságai azonban nem akadályozták abban, hogy népszerű mozgalmat hozzon létre, ami ingyen osztott ételt és nyújtott alapszintű oktatást.