A szíriai nép szenvedéseiért az amerikaiak és az európaiak által bevezetett szankciók okolhatók - vélekedett Valíd Moallem szír külügyminiszter, aki ezzel kapcsolatos panaszát a Damaszkuszban tartózkodó egyik magas rangú ENSZ-tisztségviselőnek is kifejtette.
 
MTI - Valerie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekben felelős főképviselője egynapos damaszkuszi látogatásán igyekezett felmérni, hogy miben szenvednek szükséget a szíriaiak a fegyveres konfliktus eddig eltelt huszonegy hónapja után.
  
A SANA hivatalos szíriai hírügynökség szerint a közel-keleti ország külügyminisztere az Egyesült Államokat és az európaiakat tette felelőssé a szíriaiak szenvedéseiért.
  
A nyugati államok számos büntető intézkedést hoztak a szír vezetés ellen, többek között fegyverembargót és az "elnyomó tevékenységre használható" eszközök bevitelének tilalmát, valamint a rezsim több vezető tagjára vonatkozó utazási tilalmat és külföldi vagyonuk zárolását.
  
Moallem kifejtette: szerinte a világszervezetnek el kellene ítélnie ezeket a szankciókat, és azok feloldásáért kellene fáradoznia. Közölte, hogy Damaszkusz kész együttműködni az ENSZ-szel az erőszakos cselekmények által sújtott lakosságnak szánt humanitárius segélyek elosztásában. A külügyminiszter egyben a "fegyveres terrorista csoportokat" tette felelőssé az infrastruktúra szétrombolásért.
  
Eközben továbbra sem hallgattak a fegyverek az országban. Szombaton a szíriai hadsereg gépei Damaszkusz keleti részén intéztek támadást a felkelők állásai ellen. Elsősorban a nemzetközi repülőtérhez vezető utat lőtték, és rakétákkal támadták a lázadók főváros körül kiépített bázisait.