Egy Belizében élő régész keresetet indított az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című film alkotói ellen, amiért szerinte a mozi egy olyan leletből csinált profitot, amelyet a közép-amerikai országból loptak el. Apró szépséghiba, hogy a szóban forgó tárgy egyszerű 20. századi hamisítvány, s nem a maják készítették, ahogy azt egyesek állítják.



A történet a harmincas évekre nyúlik vissza: ekkor egy angol utazó, felfedező, bizonyos Frederick A. Mitchell-Hedges azzal keltett szenzációt, hogy bejelentette, értékes kristálykoponyát talált a Brit Hondurasra (ma Belize) vezetett expedíciója során. Mitchell-Hedges lánya, Anna, apját próbálta túllicitálni, amikor azzal a bejelentéssel állt a nagyközönség elé, hogy ő már a húszas években rálelt a nevezett koponyára a belize-i maja romvárosban, Lubaantúnban.

A koponya kisebb, mint a filmben látható darab: 12,7 centiméter magas, 17,8 centiméter hosszú és 12,7 centiméter széles, s gyönyörűen kifényesített kvarcból készült. Mivel ősi eredetű tárgynak vélik, több mítoszt is teremtettek köré: egyesek azt állítják, hogy öt generáció dolgozott rajta, míg jelenlegi, szépre csiszolt formáját elnyerte, s mágikus erőt tulajdonítanak neki, amivel akár ölni is lehet.



Néhányan egyszerű tündérmesének tartják a Mitchell-Hedges-féle történetet. Köztük a Smithsonian antropológusa, Jane MacLaren Walsh, aki szerint a koponyát a 20. században, modern eszközökkel készítették. „A Mitchell-Hedges-koponya nem ősi, sőt nem is túl régi. Talán Európában, a 20. században készült, szó sincs arról, hogy öt generáció dolgozott volna rajta. Nincs hatalma, nem ijesztő, nem az, aminek hiszik” – írta a kutató még 2010-ben az Archaeological Institute of America című folyóiratban.

Nem sokat törődött a tudományos magyarázatokkal Jaime Awe, a Belize-i Régészeti Intézet igazgatója, amikor Belize nevében beperelte az alkotókat, mivel állítása szerint Friedrick és Anna Mitchell-Hedges megszegték az ország törvényeit azzal, hogy ellopták a koponyát. Awe pert indított a Paramount Pictures, a Lucasfilms és a Lucasfilms új tulajdonosa, a Disney ellen, mondván, törvénytelenül jutottak profithoz a kristálykoponya felhasználásából – amiből a közép-amerikai állam egy dollárcentet sem látott.