A hazai diákhitelezés történetében az eddigi legalacsonyabb szintre, 7,75 százalékra csökken a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata 2013. január 1-től, a Diákhitel2 ügyfelek felé felszámított kamatlába változatlanul 2 százalék marad a jövő év első felében. 

Az elmúlt 12 év legalacsonyabb kamata a következetes finanszírozási politikának és a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhető - közölte a vezérigazgató. A 7,75 százalékos kamat összetevői: a kibocsátott kötvények kamata 5,59 százalék, a kockázati prémium 1,43 százalék, a működési prémium 0,73 százalék.

Bugár Csaba elmondta azt is: a Diákhitel2 esetében - ami kizárólag képzési célokra vehető fel - a teljes kamat 9 százalék, azaz az állami kamattámogatás mértéke 7 százalék. A bevezetés óta, 2012 második felében 5 ezer hallgató igényelte, az állami kamattámogatás összege 15 millió forint volt. A vezérigazgató jelezte, felkészültek arra, hogy a jövőben a potenciális 45 ezer ügyfél 30 százaléka felveszi a Diákhitel2-t, jelenleg az arány 15 százalékos.

Az új konstrukció, a Diákhitel2 egyszeri bevezetési költsége 488 millió forint, amíg a társaság ezt a működési prémiumából nem tudja ledolgozni, ami megközelítőleg öt év, addig ennek a bevezetési költségnek a terheivel is számolni kell, ezért 9 százalék a Diákhitel2 kamata - magyarázta Bugár Csaba. Hozzátette, hogy a 3 éves törlesztési haladék (moratórium) alatt is folyósítja a kamattámogatást a költségvetés. A tájékoztatón elhangzott: az elmúlt 11 év alatt több mint 300 ezer hallgató vett fel diákhitelt, ebből 80 ezren már vissza is fizették. A nem fizető hitelek aránya az összállományon belül csupán 3 százalék.

A Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait változatlanul a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett. A forrásszerzés egyik jelentős eszköze az Európai Beruházási Bankkal létrejött harmadik finanszírozási szerződés, amely a 2011-2013-as időszakban maximum 38 milliárd Ft összegű, hosszú lejáratú forrás kedvező feltételekkel történő igénybevételét teszi lehetővé a Diákhitel Központ számára.

A Diákhitel Központ hitelportfoliójának állománya mintegy 240 milliárd forint, ebből az Európai Beruházási Banktól felvett hitel 84 milliárd, a Magyar Fejlesztési Banktól felvett forrás összege 70 milliárd, a kibocsátott kötvények állománya 87 milliárd forint. Legutóbb 4 milliárd forint összegű kötvényt bocsátott ki a Diákhitel Központ, 6,5 százalékos hozam mellett, ez 0,75 százalékponttal magasabb az Államadósság Kezelő Központ által kibocsátott papírnál.

2010 nyara óta a tulajdonosi jogokat a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. gyakorolja a Diákhitel Központ felett, mely szintén előnyös forrásszerzési lehetőséget biztosít a Társaság számára. Mindezeken túl a finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi be a Diákhitel Központ.

A 2012. augusztus 15-ét követően hitelszerződést kötött hallgatók a Diákhitel1 konstrukciót havonta maximum 50 ezer forint összegben vehetik igénybe. A korábban kötött kölcsönszerződések esetében ez a maximum csak a költségtérítéses képzésben tanulóknak érhető el, az államilag finanszírozott hallgatók továbbra is maximum havi 40 ezer forinthoz juthatnak hozzá. Az alacsonyabb felvehető hitelösszegek változatlanok, havonta 15 ezer, 21 ezer, 25 ezer, 30 ezer, 40 ezer forint érhető el.