Pénteken este vette át a Herbert von Karajan-díjat és a vele járó 50 ezer eurót a világhírű énekesnő, Cecilia Bartoli, aki már korábban bejelentette: a pénzt a fiatal tehetségek támogatására fordítja, a Zürichi Operaház Nemzetközi Operastúdiójának adja.
 
MTI - A stúdióba - ahol korábban az egyik fontos mester Polgár László volt - a világ minden tájáról érkeznek ígéretes énekesek, legutóbb Javier Camarena tenor, akit Bartoli máris igen sikeresnek tart. Az énekesnő a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a Karajan-díj elnyerése két okból is jelentős és megtisztelő számára.

Pályája legelején Salzburgban a legendás karmesterrel kezdte próbálni Bach h-moll miséjét. "Megtanulhattam tőle, hogy adjak a hangommal egy szólamnak erős kifejezést" - idézte fel. Sajnos Karajan az előadás előtt meghalt. "Karizmatikus figura volt. Szinte hihetetlen, hogy az általa alapított Salzburgi Pünkösdi Fesztiválnak ma én vagyok az igazgatója" - tette hozzá.

A zsűri főként az elfelejtett szerzők és művek felfedezései miatt ismerte el az énekesnőt, legfrissebb, Misssion című lemezén például a 17. századi Agostino Steffani műveit szólaltatja meg. Néhány áriát a CD-ről el is énekelt a díjátadó ünnepségen. Cecilia Bartoli a felvételeivel öt Grammy-díjat, két brit Classical Awardsot és kilenc német Echo-díjat nyert el. Lemezeiből 10 millió példányt adtak el világszerte.

A Herbert von Karajan-díjat 2003-ban alapította a németországi Festspielhaus Baden-Baden, ekkor Anne-Sophie Mutter hegedűművészt tüntették ki. A további díjazottak között van Alfred Brendel zongoraművész, Valerij Gergiev, Daniel Barenboim és Helmuth Rilling karmester.