Szaktanulmányok szerint Kréta és Korfu szigete környékén hatalmas szénhidrogénmező található – írta a spanyol El Economista című gazdasági napilap mellékletében. 

A norvég Geo Physical cég már meg is kezdte a feltételezett lelőhely ellenőrző feltárását. Állítólag 3500 milliárd köblábnyi földgázt rejt a tenger mélye, márpedig ez a mennyiség hat évre fedezné az EU összes tagállamának gázszükségleteit, sőt további 1,5 milliárd hordónyi olajat is sejtenek az említett területen. Ha a norvég cég valóban hitelesíti ezt a mennyiséget, a következő 25 évben jelenlegi árfolyamon 460 milliárd eurós bevételhez juthatna a két hatalmas összegű – 2010 májusában 130 milliárd, tavaly júliusban pedig 160 milliárd eurós – mentőövvel megsegített görög állam. Az euróválság súlyosbodása óta folyamatos gondokkal küszködő és mind súlyosabb recesszióba kerülő Athén így biztos kilábalna kilátástalan helyzetéből, és nem kellene eladnia se szigeteit, se féltve őrzött aranytartalékait, holott már többször kapott uniós biztatást mindkettőre.

A földgáz- és olajtartalékok létének kiderítése azonban drága, 100 millió dollárba kerül.

Az igen rövid uniós pórázra fogott görög állam most nagyon sokat kockáztat az összeg kifizetésével, mert a lap csupán húsz százalékra becsüli a szénhidrogénmező meglétének esélyét.

Forrás: Magyar Nemzet

kommentár: Keresd a nőt! – mondta Napóleon. Keresd az olajat! – mondja a „szép új világ”. Sejthető volt, hogy valami ilyesmi van a nagy szorongatás hátterében. Szíria is azóta szenved, amióta felfedezték a Mol közreműködésével a hatalmas új olajmezőket. Addig nem voltak szír ellenállók, most egykettőre lettek. Bár a német hírszerzés szerint csupán 5 százalékuk szír. A többiek állig felfegyverzett külföldi zsoldosok.

Norvégia hamarosan el lesz onnan hajtva, és ha a jelzálogjog a nagy hitel miatt rákerült a szigetekre, akkor azok bizony elkeltek… (szerk.)