Barack Obama a Fehér Házban, Francois Hollande az Elysée palotában, Mexikó elnöke, Enrique Pena Nieto pedig a kastélyszerű Los Pinosban tölti mindennapjait, ahol szolgálók tucatjai lesik kívánságukat. Jose Mujica, Uruguay államfője azonban magától döntött úgy: úgy él, ahogyan a népe. Szegényesen.

Az uruguayi államfő 2009-es megválasztása után nem követte elődeit az állam által biztosított luxusrezidenciába. Helyette úgy döntött, felesége farmján, Montevideo külterületén, egy düledező házban éli mindennapjait. Testőröknek nyoma sincs, összesen két rendőr és Mujica háromlábú kutyája, Manuela vigyáz az elnök testi épségére. A farmhoz tartozó földet Mujica és felesége művelik, gyakori látvány a traktoron ülő államfő. Nem csoda, hogy ezzel az életvitellel és azzal a ténnyel, hogy fizetésének 90 százalékát (12 ezer dollárt) jótékonysági célokra fordítja, elnyerte a világ legszegényebb elnöke címet. Mindez azt jelenti, hogy Mujica egy uruguayi átlagkeresetét teszi zsebre havonta. "Majdnem egész életemben így éltem és jól, boldogan" - mondta az egyébként vegetáriánus politikus. 


Mujica a hatvanas években a Tupamaros gerillaszervezet tagja volt, akik a kubai forradalom mintájára szerveződtek. Az elnök emiatt 14 évet töltött börtönben, mint mondja ott megszokta a puritán körülményeket. „A börtönben rájöttem, hogy rengeteg fölösleges problémát gyártottam saját magamnak. Szabadnak lenni annyit jelent, hogy az ember a lehető legtöbb időt azzal tölti, amivel igazán szeret foglalkozni. Persze ehhez rengeteg időre van szükség. Ha sokat fogyasztanék, és nagy igényeim lennének, az egész életemet arra pazarolnám, hogy pénzt gyártsak az igényeim kielégítésére, így pedig nem lenne időm szabadon élni" – foglalta össze Mujica. Szegény az, aki túl sokat akar "Úgy hívnak a legszegényebb elnök. De nem érzem magamat szegénynek. Szegények azok, akik azért dolgoznak, hogy fenntarthassák luxus életkörülményeiket és emellett mindig többet és többet akarnak". "Nem vagyok szegény" – mutatott rá „el Pepe" Mujica. "Szegény az, akinek semmije sincsen, vagy túl sokat akar. Én nem szegénységben élek, hanem képes vagyok bizonyos dolgokért egyes dolgokról lemondani, és nincsenek nagy igényeim"– pontosított az uruguayi államfő. "Ez szabadság kérdése. Ha nincs túl sok mindened, nem is kell halálra dolgoznod magad, hogy fenntartsd a javaidat, így több időd jut magadra" - tette hozzá. 


Megválasztása után „Pepe" nem költözött be az elnöki palotába – viszont felajánlotta az üresen álló épületet a montevideói fedélnélkülieknek, arra az esetre, ha ítéletidő esetén betelnének a város hajléktalanszállói. Mujica mind a mai napig vidéki házában él, a szintén ex-Tupamaro feleségével, Lucía Topolanskyval. Farmja, három traktora és egy régi Volkswagenjének piaci értékét 44 millió forintban állapította meg az uruguayi adóhivatal. Ezen felül az elnök fizetésének – mintegy 2,6 millió forint – 90 százalékát civil szervezeteknek adományozza. Elnöki terminusa végén az exállamfőknek járó tiszteletdíjból iskolát kíván építtetni. „Nincs szükségem a fizetésemre – így is bőven megtermelem, amire igény tartok" – zárta le a kérdést José „el Pepe" Mujica. 


Öltönyt is ritkán hord Nincs abban semmi különös, ha egy államfőjelölt öltönyt hord, az uruguayi José Mujicán azonban mindenki meglepődött, amikor még 2009-ben az elnökválasztás előtt, méretre szabott fekete zakóban, mellényben és hozzá való nadrágban feszített Luiz Inácio Lula da Silva akkori brazil elnök mellett. A 77 éves politikust korábban addig soha nem látták öltönyben, még akkor sem volt hajlandó ilyen viseletet hordani, amikor képviselővé választották, sem amikor kormánytag lett, de még külföldi delegációk kedvéért sem húzta magára a diplomaták egyenruháját. A 2009-es kampány előtt azonban Montevideo egyik legelegánsabb szabóságában vettek róla méretet. Mujicát állítólag a kampánystáb beszélte rá, hogy leendő államfőhöz méltó ruhadarabokra cserélje viseltes pulóvereit és gyűrött ingeit. Bár azóta elnökként többször is lehetett látni öltönyben, de így is ha teheti, inkább kerüli ezt a fajta viseletet, és egyszerű, "hétköznapi" ruhában jelenik meg. 


Politikai pályája A Széles Front nevű koalíció jelöltjeként megválasztott Mujica Uruguay egyik legnépszerűbb politikusa. Neve még az 1960-as években vált ismertté, amikor társaival megalapította az illegális Tupamaro Nemzeti Felszabadítási Mozgalmat, hogy fegyverrel szálljanak szembe az akkori kormányokkal. Részese volt számos akciónak és emberrablásnak, ám a szervezetet a hadsereg 1972-ben felszámolta, vezetőit börtönbe zárta. A katonai diktatúra (1973–1985) alatt Mujica mindvégig rács mögött ült, mégpedig különlegesen zord körülmények között, lényegében halálra ítélt túszként: őt végezték volna ki, ha szabadon maradt társai valamilyen akciót hajtanak végre. A polgári kormány amnesztiarendeletének köszönhetően szabadult, és nyomban belevetette magát a politikába. 1994-ben választották képviselővé, öt évvel később pedig szenátorrá. 

A 2009-ben távozó Tabaré Vázquez akkori elnök kormányában az agrárminisztériumot vezette, de a szakmai vonalat saját bevallása szerint a helyettese vitte. Az utóbbi időben mérsékelte korábban radikális kijelentéseit, és meglehetősen nyers szókincsét is moderálta. Pár éve pedig feleségül vette élettársát, a 64 éves Lucía Topolanskyt, akivel még a mozgalomban ismerkedett meg, s aki hozzá hasonlóan hosszú éveket ült a diktatúra börtönében. Bár az uruguayi elnökkel nem kell mindenben egyetérteni, és országában több vitás döntést és intézkedést is hozott, de politikai állásfoglalástól függetlenül, a világban sok poliitkus vehetne példát erről a hozzáállásáról!