Vasárnapig tartózkodik Damaszkuszban az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottja, Lahdar Brahimi, hogy megpróbáljon tető alá hozni egy kompromisszumos tervet a válság megoldására, de a fő ellenzéki csoportok továbbra is elutasítják a rezsim maradását.

MTI - Bassár el-Aszad elnök "hivatalos ellenzékének" - a rendszer által megtűrt ellenzéki erőnek, a Nemzeti és Demokratikus Változás Koordinációs Bizottságának (CCCND) - a vezetői kedden azt közölték, hogy Brahiminak a szíriai vezetőkkel további találkozói lesznek, és "nagy a remény, hogy ezek megállapodást vagy előrelépést eredményeznek".
  
A rendszer ellen ténylegesen küzdő ellenzék viszont elutasít "minden olyan kezdeményezést, amely egy igazságtalan kompromisszum vagy a rezsim további bűntettei közötti választásra kényszerítené a szíriaiakat" - olvasható az ellenzéki aktivistákat összefogó Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) közleményében.
  
A háború folytatódását és a humanitárius segélyek bizonytalanságát látva a szíriaiak "elveszítik reményüket" - figyelmeztettek ENSZ-tisztviselők kedden, egy nappal Brahimi és Aszad sikertelennek ítélt damaszkuszi találkozója után. Semmi jele sincs a tárgyalási hajlandóságnak - mondták diplomaták New Yorkban a különmegbízott és a szíriai államfő hétfői újabb tanácskozását követően.
  
A viszály sújtotta Szíriában közben egyre rosszabb a humanitárius helyzet - mondta John Ging, a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló irodájának (OCHA) műveleti igazgatója. Az ENSZ pénzhiány miatt csökkenteni kényszerül az élelmiszeradagokat, amelyeket másfél millió szíriaihoz juttatnak el. Adatai szerint összesen négymillió ember szorulna sürgős humanitárius segélyre az országban és több mint 500 ezer menekült a környező országokban.
  
A szíriai felkelők - többheti ostrom és heves harcok után - kedden teljes egészében elfoglalták a török határhoz közeli, északi Harem városát - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Az Idlíb tartománybeli, húszezres város bevétele a lázadók újabb sikere az északi, északnyugati határtérségben, azon belül Aleppó tartományban, ahol már a hadsereg legalább három nagy támaszpontját kaparintották meg.