Jánka Eszter, a budapesti Thomas Mann Gimnázium 11. osztályos diákja nyerte el az ENSZ támogatásával kiírt nemzetközi ifjúsági rövidfilmpályázat fődíját, amelyet csütörtökön adtak át a világszervezet bécsi székhelyén. 

A nyertes pályamű a migráció és a menekültek témáját feldolgozó animációs rövidfilm. A pályázatot 10-20 év közötti fiatalok számára hirdették meg az emberi jogok témakörében. A verseny fő szervezői az ENSZ Tájékoztatási Szolgálata (UNIS), az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a This Human World elnevezésű, osztrák emberi jogi filmfesztivál voltak.

Jánka Eszter elmondta, hogy három éve foglalkozik animációval, illetve rajzolással a Thomas Mann Gimnáziumban és a Budai Rajziskolában. A film készítésekor arra törekedett, hogy megfogalmazza, mit érezhet az, aki menekültként útra kel. Filmjéhez a hagyományos és a számítógépes animációs technika elemeit is felhasználta.

A pályázat filmjeit közzétették a YouTube videomegosztó portálon és a díjátadón is levetítették. "Érdekes volt látni a többiek filmjeit is, így jobban elmélyülhettünk a témában, nagyobb rálátást kaphattunk arra, hogy mások miként látják ugyanazokat a problémákat" - mondta Jánka Eszter.

Az ENSZ által elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát 62 éve fogadták el december 10-én és 1950 óta ezt a napot minden évben az emberi jogok napjaként ünneplik. Ebből az alkalomból Bécsben zajlik a Nemzetközi Emberi Jogi Fesztiválja a This Human World.  Több mint százhúsz játék-, dokumentum és rövidfilmet mutatnak be december elején.

A This Human World nemcsak egyfajta felsorolása az emberi jogok sárba tiprásának a világ legkülönbözőbb pontjain, hanem pozitív, reménykeltő változásokról szóló alkotásokat is bemutat. Célja, hogy kísérőrendezvényei – előadások, pódiumbeszélgetések - révén új utakat és lehetőségeket tárjon fel és járjon körbe.



Az ENSZ menekültügyi hivatala

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR), röviden Az ENSZ menekültügyi hivatala az ENSZ egyik szerve, melynek fő feladata, hogy védi és támogatja a menekülteket, akik egy kormányhoz vagy az ENSZ-hez fordulnak; valamint segíti hazatelepülésüket vagy letelepedésüket. Székhelye Svájcban, Genfben van és tagja az Egyesület Nemzetek Fejlesztési Csoportjának. A UNHCR 2 Nobel békedíjat nyert, először 1954-ben majd 1981-ben. Az UNHCRCE - Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának közép-európai képviselete a budapesti irodában működik.

A UNHCR 1950 december 14-én alapult a korábbi ENSZ Segélyezési és Rehabilitációs Hivatalát váltva. A hivatal feladata vezetni és koordinálni a menekülteket védő nemzetközi akciókat és megoldani a menekültügyi gondokat világszerte. Fő célja a menekültek jogainak és megfelelő ellátáshoz jutásuknak védelme. Igyekszik biztosítani, hogy mindenki gyakorolhassa menedékkérelmi jogát és hogy biztonságosan megmeneküljön egy másik államban az önkéntes hazatérés, integráció vagy egy harmadik országban való letelepedés lehetőségével.

A UNHCR megbízatása fokozatosan bővült hogy védelmet és humanitárius segítséget nyújtson más "aggodalomra okot adó helyzetű" személyeknek, többek között lakhelyüket elhagyni kényszerű (IDP) embereknek, akik megfelelnek a menekült az ENSZ A menekültek helyzetéről szóló konvenciója, az 1967-es Protokoll, az 1969-es Afrikai Egység Konvenció vagy pár más egyezmény meghatározásának ha elhagyták hazájukat, de ha jelenleg származási országukban maradnak is. A UNHCR jelenleg nagy küldetéseket végez Libanon, Dél-Szudán, Csád/Dárfúr, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Irak, Afganisztán és Kenya területén a lakhelyüket elhagyni kényszerülőket és a menekülteket.



Az ENSZ
Az Egyesült Nemzetek Szervezete, röviden ENSZ (angol rövidítése UN(O) franciául és spanyolul ONU) nemzetközi szervezet, amely az államok közti együttműködést hivatott elősegíteni a nemzetközi jog és biztonság, a gazdasági fejlődés, a szociális ügyek és az emberi jogok terén, valamint a világbéke elérésében. A második világháború után, 1945-ben a Népszövetség utódjaként azzal a céllal alapították, hogy megelőzzék a háborúkat és lehetőséget adjanak az országoknak problémáik megtárgyalására.

Ennek ellenére gyakran kerül a szervezet olyan helyzetbe, mikor nem végzi, ill. nem végezheti maradéktalanul kötelezettségeit (például a már lezárt Izrael–Libanon háborúk, II. Öbölháború vagy a szudáni Dárfúr humanitárius katasztrófa). A tagországok száma jelenleg 193, beleértve csaknem az összes elismert független államot. A nemzetközi területnek számító New York-i székházából az ENSZ különleges ügynökségei anyagi és közigazgatási ügyekről döntenek.

A legfontosabb adminisztratív szervek a következők: Közgyűlés, Biztonsági Tanács (a békét és biztonságot érintő ügyekben határozatokat hoz), Gazdasági és Szociális Tanács (a nemzetközi gazdaság, a társadalmi összehangolás és a fejlődés kérdéseiben nyújt segítséget.), Nemzetközi Bíróság (az elsődleges bírói szervezet), Titkárság (tanulmányokkal, információkkal, és más, az ENSZ működéséhez fontos anyagokkal látja el a szervezetet.)

Ezen kívül az ENSZ szervezetén belül a különböző területekkel külön testületek foglalkoznak. Ilyen például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja. Az ENSZ leginkább ismert személyisége a főtitkár, aki 2007-től a dél-koreai Pan Gimun. A szervezet pénzügyi hátterét a tagállamoktól származó kötelező és önkéntes hozzájárulások alkotják. A szervezet hat hivatalos nyelve az angol, az arab, a francia, az orosz, a kínai és a spanyol.

VIDEÓ: