Köztünk élnek. Vannak, léteznek. Vannak, akik úgy születnek. Mások divatból, hóbortból élnek úgy. Amíg zárt ajtók mögött marad, magánügy. De ha kihozzák az utcára, az már bizony közügy, el kell viselni az ellenvéleményt is. Homoszexuálisok kirakatban. 

Még több buzit?

Egy kutatás azt javasolja a brit BBC-nek, hogy több homoszexuálist, leszbikust és biszexuálist szerepeltessen a gyerekműsoraiban - írja a brit Telegraph internetes kiadása. A kutatás szerint a homoszexuálisok szerepeltetése ezekben a műsorokban segítene a sztereotípiák ledöntésében.

A kutatás szerint mindössze a britek fele fogadja el, ha melegek szerepelnek a televízióban, és a BBC a gyerekműsorok segítségével „elfogadóbbá” nevelhetné a jövő társadalmát.

A sajnálkozó kutatás szerint a médiában a homoszexuális közösség még mindig szinte láthatatlan.

Nem fiúk, nem lányok, csak barátok

A svédországi Egalia (Egyenlőség) óvodában nincsenek "kisfiúk" vagy "kislányok", csak "barátok". Az átgondolt megszólításokban is megnyilvánuló svéd kezdeményezés a nemi sztereotípiáktól mentes nevelésre irányul.

"A társadalom elvárja, hogy a lányok legyenek lányosak, kedvesek, és csinosak, a fiúk pedig férfiasak, kemények és extrovertáltak. Az Egalia fantasztikus lehetőséget nyújt nekik arra, hogy olyanok legyenek, amilyenek akarnak" - számolt be róla Jenny Johnsson, az óvoda egy 31 éves pedagógusa.


Akadnak azonban aggódó szülők, akik szerint a dolog már túl messzire ment. A nemek közötti egyenlőség jegyében nevelt gyerekeket összezavarja, és felkészületlenül éri majd az óvodán kívüli világ igazi arca - mondják.
      
Hangsúlyozottan ügyelnek arra, hogy toleranciát alakítsanak ki a kicsikben a homoszexuális, leszbikus, biszexuális és nemváltó emberekkel szemben. A könyvespolcon a mesék között egy olyan történet is helyt kapott, amelyben két fiúzsiráf azon kesereg, hogy nem lehet kiszsiráfjuk, ám később megvigasztalódnak, amikor találnak egy magányos krokodiltojást.

Hófehérke a herceg helyett a mostohába szerelmes?

A Hófehérke- vagy a Csipkerózsika-féle mesekönyvek hiányoznak, hiszen ezek a klasszikus mesék éppenséggel aláhúzzák a nemi sztereotípiákat. No persze felvetődik a kérdés, hogy nézett volna ki, ha Hófehérke a gonosz mostohába lesz szerelmes? A gonosz mostoha akkor megeteti a szegény Hófehérkébe szerelmes törpéket mérgezett almával, mivel a kicsi frányák előítéletesek a leszbikus párokkal szemben? Ellenben a polcokon sorakozó kötetek majdnem mindegyike foglalkozik a meleg párokkal, egyedülálló szülőkkel vagy örökbefogadott gyerekekkel. Bár az azért nem mindegy, hogy valakit örökbefogad egy család vagy két meleg fiú viszi a gyereket reggelente óvodába .



Egyes szülő, kettes szülő

Tavaly télen az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy az útleveleken lecserélik az édesanya, illetve édesapa kifejezéseket, és helyettük semlegesnek minősített megjelölést kell majd használni. Az édesanya és az édesapa „megjelöléseket” ezentúl nem használják, helyette az „egyes számú szülő” és „kettes számú szülő” elnevezésnek kell bekerülnie a dokumentumba.

Brenda Sprague, a külügyminisztérium útlevélügyekért felelős államtitkár-helyettese a Fox-televíziónak adott interjújában azzal „érvelt”: „Az édesanya és az édesapa megnevezés régi forma, ezt helyettesítjük most egyes szülő és kettes szülő kifejezéssel.”

A minisztérium internetes oldalán nyilvánosságra hozott közlemény szerint „ez az előrelépés annak érdekében történt, hogy nemileg semleges leírást biztosítsunk egy gyermek szüleiről, és ezzel elismerjük a különböző típusú családok létét".

Családregény vagy genderegyenlőség?

Tudjuk, vannak fiúk, lányok, akikből később hasznos felnőtt férfiak, nők válnak (jó esetben), akik idővel apává, anyává válnak. Ez a normális, gondolhatnánk. Mi. Van azonban az Európai Parlamentnek egy nőjogi és genderegyenlőségi bizottsága. Na ők nem így gondolják.

Hosszas pihenés után ugyanis kiötlötték, hogy ki kell tiltani az iskolai oktatásból azokat a könyveket, amelyek a hagyományos nemi, szülői szerepekben ábrázolják a nőket és a férfiakat. Az ilyen könyvek ugyanis szerintük a „nemi sztereotípiákat” erősítik, és ezzel a nők jövőbeni karrierlehetőségét is csökkentik.

Loretta és a szatyor

A Monty Python Biran élete című zseniális filmjéből viszont megtudhatjuk, hogy a férfiak is kihordhatják a  gyereket. Szatyorban.