Debrecen - A törvényi változás miatt másként számítják ki a fizetendő díjat. Aranyárban fizethetnek a szennyvizük után, akik nincsenek rákötve a közműhálózatra, pöcegödrük a szabályokkal ellentétben szigeteletlen és talajvizes területen laknak. 

Januártól ugyanis az új hulladékgazdálkodási törvény értelmében nem az elfogyasztott, hanem a gépjárművel elszállított víz mennyisége után szabják meg a szolgáltatás díját – hívta fel a figyelmet a változásra a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén Kósa Lajos polgármester. Közlése szerint a megyeszékhelyen mintegy 1800 olyan háztartás van, ahol a lakóknak módjuk lenne rákötni a csatornára, mégse tették meg. Igaz – tette hozzá –, a változással a szivárgó pöcegödörrel rendelkező, nem talajvizesnek számító területeken lakók jobban járnak. Az önkormányzat és a Debreceni Vízmű Zrt. a jövő évben összesen 100 millió forint támogatással csökkenti a köbméterenkénti díj mértékét, ami a külterületen lakók számára magasabb lesz.

Januártól új utcákat, utcaszakaszokat vonnak az I. parkoló övezetbe, így oda kerül több belvárosi és mesterfalvai (Csokonai, Garai, Tanító, stb.) utca is.