Kína reméli, hogy az Abe Sindzó miniszterelnök vezette új japán kormány a Peking és Tokió közötti kapcsolatok normalizálása érdekében fog tevékenykedni - jelentette ki szerdán a kínai fővárosban a külügyminisztérium szóvivője.

MTI - "Kína és Japán fontos szomszédjai egymásnak. A két ország és népeik érdekeinek az egészséges és szilárd kínai-japán kapcsolatok felelnek meg. Reméljük, hogy az új japán kormány a kínai féllel közösen valós erőfeszítéseket fog tenni azért, hogy megoldja a két ország közötti viszonyban meglévő nehézségeket, és a kapcsolatok alakulását visszairányítsa a normális fejlődés útjára" - fejtette ki Hua Csun-jing szóvivő.

A két ország kapcsolataiban a Japánban Szenkaku, a Kínában pedig Tiaojü néven ismert szigetcsoport hovatartozása miatt támadt feszültség. A vita szeptemberben mérgesedett el, miután Tokió állami kézbe vette a szigetcsoport három tagját egy japán magántulajdonostól, miközben Peking szerint a terület "Kína területének elidegeníthetetlen része", és a tokiói lépést Kína-szerte tömegtüntetéseken ítélték el.

A felek többször is megkísérelték rendezni a kérdést, ám a kompromisszumkészség hiánya miatt eredménytelenek maradtak a kísérletek. Szeptember közepe óta Kína rendszeresen a szigetcsoport térségébe küldi járőröző hajóit, amiért Tokió minden alkalommal hivatalosan tiltakozik Pekingnél.