2012. november 17-én egy ködös, talán a leghidegebb őszi napon, gyűltek össze a moldvai magyar oktatási programban tanuló gyerekek dalos pacsirtái. A helyi népdalvetélkedők nyertesei, ebben az évben Somoskán mérték össze hangjukat a IX. Szeret Menti Népdalvetélkedő keretében. A 26 oktatási helyszínről érkezett több mint ötven gyerek, három kategóriában próbálta túlénekelni a vele egy korosztályban versenyzőket. A „legerősebb nyakú” leányocskák és gyermekecskék a legszebb népdalokat hozták el saját falujukból és adták elő a zsűrinek.



„Hosszú készülődés és izgulás után megérkezett a november 17. mikor megtartattuk a Szeret-menti Népdalvetélkedőt.
Ahogy a meghívón is mondtuk, sok szeretettel, jó kedvel, örömmel vártuk a gyermekeket, kollégákat és a vendégeket. Itt nálunk a mi házunknál volt a találkozás, megismerkedés és egy kis falatozás. Nem volt egy szép idő, nem sütött a nap, nagy köd volt, hideg, egy kicsit szomorú, de mikor a gyermekek felöltöztek a szép színes népviseletekbe, akkor mindjárt megváltozott a helyzet, kivilágosodott a hangulat. Szépen felvonultunk az iskoláig ahol várt az az iskolai igazgató néni, akinek nagy köszönettel járunk, mert mellettünk volt végig és higgyék el, nálunk Somoskába nem egyszerű dolog egy ilyen magyar programot megszervezni, de ezekről a szomoru dolgokról nem irok.”
A Szeret Menti Népdalvetélkedőn tiszteletét tette dr. Csige Sándor Zoltán vezető konzul is, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviseletében. Köztünk volt a Bákó megyei tanfelügyelőség kisebbségért felelős tanfelügyelője, Anghel Năstase. A somoskai iskola igazgatónője, Cucu Chiriac Irina tanárnő, nem kis feladatot vállalt magára, amikor fölkarolta a rendezvényt. Becsületére legyen mondva, minden nehézség ellenére kitartott és lelkes házigazdája volt a rendezvénynek.



„Kezdődött a verseny. A gyermekek ügyesek voltak. Volt aki nagyon izgult, de volt olyan is, aki úgy énekelt mintha az egész életibe ezt csinálná. Mindegyik szépen énekelt, de egy verseny az verseny, van aki nyer és van aki nem. Én úgy gondalom, hogy itt mindenki nyert valamit, mert egy sereg gyermek, különböző falvakból együtt töltették a napot, megismerkedtek, összebarátkoztak és mikor haza mentek, azt mondták, hogy Somoskában jártunk.”
A verseny után, és természetesen a finom ebéd elfogyasztása végeztével, kézügyesség műhelyekben fűztek gyöngyöt a csöppségek, sétikálás közben ismerkedtek Somoskával. Hamar elrepült az idő, máris következett a díjkiosztás.
A programot a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSz) szervezte az általa működtetett moldvai magyar oktatási programban tanuló gyerekek számára. Főtámogatója a magyar állam, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős államtitkársága a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül. A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) és a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület (KeMCsE) is kivette részét a díjazásból. A hangfelvétel elkészítésében, a zsűrizésben és minden más technikai kérdés megoldásában a Gyepűk Népe Alapítvány támogatását élveztük.



















A IX. Szeret Menti Népdalvetélkedő nyertesei:
I-IV. osztály
helyezés: Maties Carina (Mátyás Karina), Pusztina
helyezés: Vrencean Anita, Kóstelek
helyezés: Cosferent Bianca-Angela, Frumósza
helyezés: Farkas Anikó, Lészped
V-VIII. osztály
helyezés: Pustianu Valeria-Daniela, Pusztina
helyezés: Cosferent Iulia-Maria, Frumósza
helyezés: Dumitru Ana-Maria, Csikfalu
IX-XII. osztály
helyezés: Kasapu Ioana, Pusztina
helyezés: Tamas Paulina, Dumbravén
helyezés: Chiper Cristina, Lujzikalagor (Osebiti)
helyezés: Tulbure Bianca, Luizikalagor