Legyen szó szinte bármilyen élelmiszerről, csak azt hallani, mi lesz még drágább, mint eddig. De nem csak az életet mérik egyre borsosabb áron. Hanem a befejezést is. A temetéseknél a jövőben kiesne a legolcsóbb megoldás. 

Drágán adják az életet

Hétfői hír: 15-20 százalékkal lesz drágább a tej és tejtermék a következő hónapokban, a takarmány drágulása miatt. Ez azt jelenti, hogy a legolcsóbban 140-150 forintért tudjuk majd venni a tej literét.

Már októberben is jeleztük, hogy a krumplitermés nem volt túl fényes, ezért duplájába kerülhet, mint megszoktuk. S most újra megerősítették: karácsonyra 200 forint is lehet kilója. Az sem titok, hogy a karácsonyi bejglibe való dió is mintegy 10 százalékkal drágább lehet, s 20 százalékkal fizethetünk többet a töltött káposztához való savanyú káposztáért is. Na és az ünnepi húsleveshez való gyökér akár háromszorosába is kerülhet, a csirkehúsnál meg 10 százalékos áremelkedést várnak. S folytathatnánk még tovább.

S mit reagál erre a magyar?

Ott spórol, ahol tud – derül ki a KSH legfrissebb kereskedelmi statisztikájából.  S nemcsak az életben maradás költségeit igyekszünk lefaragni, amennyire tudjuk, hanem a végkifejletet is próbáljuk minél olcsóbban megúszni. Ezért aztán egyre többen döntöttek úgy, hogy hazaviszik szeretteik hamvait. Így az egyébként több százezer forintos temetési költség helyett (főleg, ha a koporsós temetésekre gondolunk) már 55-60 ezer forint is elég lehet arra, hogy gondoskodjanak az elhunytról. De ennek nemsokára vége lehet.

Korlátoznák

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál ugyanis már nyár vége óta előkészületben van az a kormányrendelet, amely korlátozná (bár meg nem tiltaná) a hamvak hazavitelét. A tervezet szerint az urnát csak akkor lehetne hazavinni, ha ezt az elhunyt végrendeletében kérte. Vagy ha a temetésre kötelezettek közjegyző előtt nyilatkoznak arról, hogy egyetértenek az urna hazavitelében.

Ennek hiányában azonban nem lehetne hazavinni a földi maradványokat, ami minimum 80 ezer forintos pluszköltséget jelenthet a hozzátartozóknak. A tervezett változtatás persze annyiban jogos, hogy hírek szerint sokan egyszerűen csak „elhagyják” az urnákat (szeméttelepen és a Balatonban is találtak már), amivel kegyeletsértést követnek el.

A tervezet ezen kívül előírná, hogy a hamvasztók tegyék közzé minden évben az általuk alkalmazott, mindenkire egységes kötelező árakat. S nem természetes halál esetén pedig hatósági árassá tennék a halottszállítást.

A luxus is megjelent

Persze akinek van pénze, s nem az a legfőbb gondja, hogy az urna temetői elhelyezésének díját megspórolja, az extra temetést is rendelhet. Kilövetheti hamvait az űrbe, a Holdra, vagy kegyeleti ékszerbe zárva is „továbbélhet", esetleg töltényhüvelybe vagy tűzijátékba töltve is végezheti. Persze ezek már több millió forintos tételek is lehetnek.