A Hallgatói Önkormányzatok országos Konferenciája (HÖOK) azt közölte kedden, hogy a kormányfő állításával szemben nem kaptak előzetes tájékoztatást a kormány keretszám-csökkentési terveiről. 

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem kapott előzetes tájékoztatást a kormány keretszám-csökkentéssel kapcsolatos elképzeléseiről - közölte a szervezet kedden. A HÖOK a kormányfő válaszlevelére reagálva kifejtette: azzal ellentétben nem kaptak előzetes tájékoztatást a kormány keretszám-csökkentéssel kapcsolatos elképzeléseiről, az önköltséges hallgatók ilyen mértékű arányáról, a diákhitel2 ilyen formában és mértékben történő bevezetéséről.

Valójában nem történt érdemi egyeztetés a hallgatói szerződést illetően sem: annak bevezetését tényként ismertették, s bár egyet nem értésüket és határozott tiltakozásukat többször, több módon kifejezték, kifogásainkat a törvényhozó egyáltalán nem vette figyelembe - fejtették ki.

Orbán Viktor kedden azt írta Nagy Dávid elnöknek, hogy "döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk". A kormányfő arra reagált, hogy a HÖOK előzőleg szerda délutánra hallgatói fórumra hívta meg a kormányfőt.

A válaszlevelet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatta el kedden az MTI-nek. Ebben az áll, hogy Orbán Viktor jó emlékekkel gondol vissza a diákok delegációjával történt múlt évi parlamenti tárgyalására, amelyen Nagy Dávid is részt vett.