Himalájakék, tibetvörös címmel nyílik meg Sütő Zsolt kiállítása december 14-én a Kolta Galériában. A tárlaton új válogatásban lesznek láthatók Sütő Zsolt kis-tibeti zarándoklatán készült fotográfiák.


A marosvásárhelyi Sütő Zsolt 2007-ben Kőrösi Csoma Sándor útjának egy rövid szakaszát követve utazott Kis-Tibetbe, és zarándokolt – többnyire gyalogosan – azokba a buddhista kolostorokba és helyszínekre, ahol a vándortudós 200 évvel ezelőtt folytatta nyelvészeti tanulmányait, kutatásait, és amelyek életművének legfontosabb, legmeghatározóbb helyszínei voltak. A Himalájakék című projekt kapcsán két, a harmincas éveiben járó férfi sajátos sorsa rajzolódik ki, kapcsolódik össze és jár különös táncot, néhol közvetlen, másutt közvetett kapcsolódási pontokra támaszkodva.

Csoma 19. században, Sütő Zsolt 21. században tett utazásai között az időbeli eltolódás mellékesnek tűnik: a kulcsfontosságú pontokon, úgy tűnik, ők ketten jól szót értenek: a múlt és a jelen, a külső és a belső, a Kelet és a Nyugat közötti határvonalak szelíden elmosódnak, s ami marad, az egyszerű és különös baráti találkozás. Mindketten erdélyi székely-magyarok, akik egymagukban vágnak neki a napkeleti útnak.
Csoma Sándor a magyarok őshazáját-őseit keresi az 1900-as években, de végül a tibeti buddhista világot tárja fel, Sütő Zsolt pedig 2007-ben már maga Csoma és az eltűnt csend (a himalájakék), valamint a „valahol otthon lenni” állandó illúziójának nyomában zarándokol a Himalájába, három hónapon át, önmagát, meg azt a bizonyos letűnő világot keresve.

A néhány hónapos kis-tibeti utazáson felgyűlt anyagból (fotók, hangfelvételek) útnak indított vándorkiállítás eddig Magyarországon (Budapest, Győr), Romániában (Székely Nemzeti Múzeum – Sepsiszentgyörgy, Kolozsvár – a Mirákulum rendezvényén), Németországban (Benedictushof) és Brazíliában (Sao Paulo) került bemutatásra, december 14-től pedig új válogatásban láthatjuk ezeket a fotográfiákat a Kolta Galériában.

A kiállítás 2013. január 11-ig látogatható a Kolta Galériában.