Január közepétől kezdik el a gyerekek toborozását, majd utána indul a megyeszékhelyen is a fociakadémia. A célt a Sepsiszentgyörgyi OSK tulajdonosa, Diószegi László fogalmazta meg: nem a mának kell focizni, az akadémia lényege az utánpótlás-nevelés, amiből majd a városnak egy erős csapatot lehet verbuválni.

A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai irányítása alatt indul januárban a csíkszeredai fociakadémia, amelynek alközpontjai lesznek Székelyföld különböző városaiban, így Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Baróton is.

– Tizennégy év alatti gyerekeket képezünk ki, közülük a legtehetségesebbek kijutnak majd a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiára, onnan pedig határ a csillagos ég. Viszont tudatában kell lennünk annak, hogy ha három év alatt egy gyerek is eljut az anyaországba, az már jó eredménynek tekinthető. Akinek ez nem sikerül, az a helyi bajnokságokban folytatja pályafutását, a székelyföldi csapatokat erősítheti – nyilatkozta Szondy Zoltán, a Csíkszeredai FK vezetője.

A Hargita megyei szakember véleménye szerint az, hogy Székelyföldön a labdarúgás helyzete nem túl rózsás, ebben az esetben előnynek számít, mivel értelmetlen lenne olyan városban akadémiát indítani, ahol komoly hagyománya van az utánpótlás-nevelésnek. Amint Szondy Zoltán fogalmazott, Kolozsváron például jól állnak ezen a téren, így fölösleges lenne ott egy újabb, konkurens iskolát indítani, viszont Székelyföldön szükség van ilyenre azért, hogy az itteni foci visszanyerje egykori fényét.

Sepsiszentgyörgyön az akadémia első számú edzője Kertész Dávid lesz, aki a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián kapott szakirányú képzést. A megyeszékhelyen az OSK égisze alatt zajlik majd a képzés, a szakmai irányítást a magyarországi anyaintézmény biztosítja, az anyagi hátteret pedig a magyar kormány.

Kertész Dávid elmondta, az akadémia által valójában a szakemberek felvállalják a gyerekek teljes iskoláztatását, beleértve a bentlakásos rendszert és napi két edzést. Ezen kívül a fiatal sportolók a saját iskolájukban folytathatják tanulmányaikat.

Kertész Dávid és Diószegi László hangsúlyozták, elsősorban a megyei tanintézményekből igyekeznek gyerekeket toborozni, ahol a sporttanárok segítségével választják ki azokat, akik megfelelő tehetséggel bírnak. Ugyanakkor jövő hónap közepétől reklámkampány is indul, és azon szülők, akik szeretnék, ha gyerekük az akadémia tanítványa lenne, útbaigazítást kapnak az ezzel kapcsolatos lépésekről.

Sepsiszentgyörgy legismertebb pékje, Diószegi László továbbra is az OSK mellett áll, függetlenül attól, hogy a nagy- vagy az utánpótlás csapatról van-e szó, mivel szereti a focit. Úgy véli, a városnak ütőképes csapattal kell rendelkeznie, ő pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy ez megvalósuljon.

Székely Emőke
Székely Hírmondó