Szeged megelőzte a fővárost a hallgatói tiltakozásokban. Hétfő délelőtt az ottani diákok elfoglalták a megyei kormányhivatalt. 

Elfoglalta a Csongrád megyei kormányhivatal földszintjét a Szegedi Tudományegyetem három oktatója és negyven hallgatója, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái - közölte közleményében a szegedi egyetem hallgatói önkormányzata.

"A mintegy negyven aktivista a kormányablaknál - amit a kormány a magyar állampolgárokkal való kapcsolattartás céljából hozott létre - magyarázatot követel a felsőoktatást romba döntő intézkedések okaiért" - írják. A hallgatók szerint az elfoglalt terület közforgalmú helynek minősül, s az aktivisták a mindennapi működést nem akadályozzák.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a Hallgatói Hálózat (HaHa) pénteken kötött együttműködési megállapodást a sztrájkbizottság megalakításáról. A két hallgatói csoport elfogadhatatlannak tartja a múlt szerdai kormányülésen eldöntött keretszámokat, amelyek a HÖK és a HaHa szerint "ellehetetleníti a Szegedi Tudományegyetem jövőbeni működését".

A két szervezet egyetért abban, hogy az új felsőoktatási törvény hozta változások – hallgatói szerződés, részösztöndíj – valamint a jövő évre vonatkozó keretszámok a felsőoktatás és a fiatalok jövőjét veszélyeztetik.

Délután négykor az ELTE-n lesz hallgatói fórum, szerdán pedig országos tiltakozó akciót szervez a HÖOK más diák- és oktatói szervezetekkel.