Kína, Brazília, India és más feltörekvő országok készek az eddiginél nagyobb összeggel hozzájárulni az ENSZ jövő évi költségvetéséhez, míg az euróválság által leginkább sújtott európai államok, elsősorban Németország, Nagy-Britannia és Franciaország, továbbá Japán kevesebbel kíván hozzájárulni a világszervezet gazdálkodásához.

MTI - Szerda hajnali New York-i diplomáciai értesülések szerint erről létrejött az előzetes megállapodás, amely tükrözi a világméretekben változó gazdasági viszonyokat.

Az idézett diplomaták szerint a 2012-2013-as pénzügyi évre szóló, átdolgozott költségvetés 5,4 milliárd dollárt tesz ki. Az egyes országok költségvetési hozzájárulásának megállapításánál mértékadó az adott állam részesedése a világ nemzeti össztermékében. Ennek megfelelően Kína hozzájárulása 3,2 százalékról 5,1 százalékra emelkedik, és ezzel az ázsiai ország - Kanadát és Olaszországot megelőzve a hatodik legnagyobb donorország lesz.

A források szerint Brazília ugyancsak kész arra, hogy költségvetési hozzájárulását az eddigi 1,6 százalékról 2,9 százalékra növelje, míg csekélyebb mértékben, de növeli pénzügyi támogatását India is.

Ezzel szemben az Egyesült Államok utáni második legnagyobb befizetőnek számító Japán a jelenlegi 12,5 százalékról 10,8 százalékra kívánja csökkenteni hozzájárulását. Németország a jövőben 8 százalék helyett 7,1 mellett tör lándzsát, míg Franciaország ugyancsak szűkmarkúbb, az eddigi 7,6 százalék helyett csak 5,6 százalékra kész.

A legnagyobb hozzájárulás 22 százalékkal az Egyesült Államoké, ennek mértéke a hírek szerint nem is változik.

Az ENSZ költségvetése nem foglalja magában a különböző békefenntartó missziók évente mintegy 7,5 milliárd dollárt kitevő költségeit, amit más forrásokból, illetve hozzájárulásokból finanszíroznak.