A csapból elvileg tiszta víz folyik, mégsem vagyunk elégedettek a végeredménnyel, hiszen évi 105 liter palackozott ásványvizet fogyasztunk fejenként. Miért nem tisztítjuk a csapvizet házilag? Spórolhatunk és környezettudatosabbak is lehetünk. Szétnéztünk.

A magyarországi vízművek honlapjait böngészve és a Tudatos Vásárlók legutóbbi nagy víztesztje szerint úgy tűnik, hazánkban szinte kivétel nélkül mindenütt megfelel az ivóvíz minősége. Mégis érik az embert meglepetések, ha egyszer-egyszer úgy adódik, hogy "szét kell kapni" a csapot: a szűrőkben felhalmozódó szennyeződések és vízkőmorzsák láttán meglepődik a fogyasztó, illetve felmerülhet benne a kérdés, hogy vajon mi minden lehet még egy pohár vízben, amit még csak nem is látunk szabad szemmel.

Miért érdemes szűrni?
A házi víztisztítás hazánkban nem szükségszerű, sokkal inkább lehetőség arra, hogy valóban tiszta, az elöregedett vízvezetékből a vízbe kerülő nemkívánatos nehézfémektől, illetve növényvédő szerektől és szerves szennyeződésektől megtisztított, lágyabb vizet fogyaszthassunk, aminek minősége vetekszik az ásványvízével. Erre többféle megoldás létezik, mi most a legelérhetőbbet és a legolcsóbbat, a kancsós víztisztítás témakörét járjuk körül - a csapvíz védelmében.

Mit adnak a pénzemért?
A szűrőkancsók a fizikai szennyeződéseket és a vízben található íz- és illathatást rontó, illetve rákkeltő összetevőket szűrik ki, esetleg plusz ásvá­nyi anyagot adagolnak a szűrt vízhez.

Divat lett az otthoni víztisztítás! Milyen kancsót vegyünk? Használatuk nem igényel nagyobb beavatkozást a vízhálózatban, és működésük is egyszerű: a szűrőbetét aktivizálását követően a kancsó felső tartályát megtöltjük csapvízzel, ami a gravitáció segítségével átfolyik a szűrőbetéten, és az alsó tartályból kiöntve a frissen tisztított víz már fogyasztható is.

Egy egyszerűbb víztisztító kancsót már 4000 forint körüli összegtől lehet kapni, de a "többletszolgáltatásoktól" (design, ergonómia, speciális digitális kijelző) függően akár ennél drágábban is hozzájuthatunk a szerkezethez. A cserélhető szűrőket átlag 1000-2500 forintos áron lehet beszerezni, melyek többféle kancsóval is kompatibilisek.

Mivel a szűrt víz lágyabb, meghosszabbítja a háztartási gépek élettartamát, így érdemes a tea- és kávéfőzőbe is ilyet tölteni. Ezt leegyszerűsítendő, már kapható olyan vízszűrő is, ami vízforralóként is funkcionál.

Mennyi fér a kancsóba?
A kancsók méretét és szűrt vizes kapacitását tekintve viszonylag széles a skála: a kisebb kancsók általában 1,5 liter és ennél nagyobb mennyiséget tudnak előállítani, de az "XL"-es méretű kancsók - amelyek ideálisak lehetnek családok számára - akár 2 liter vagy annál is több csapvizet is át tudnak szűrni néhány perc alatt.
 
Mit ígérnek a szűrők?
A víztisztítást egy cserélhető szűrőbetét biztosítja, amit a gyártók általában 4 héten át tartó használatra szavatolnak, vagy ha a maximálisan átszűrhető vízmennyiséget korábban elérik, akkor ennél hamarabb is esedékes lehet a csere.

A kancsók szűrőjének kapacitása a víz keménységétől függően is változhat, de a gyártók garanciája szerint az egyes szűrőkön 100, 150 vagy akár 200 liternyi csapvíz is átfolyhat, mire cserélni kell őket. A legtöbb kancsó tetején egy kis digitális kijelző tájékoztat a betét állapotáról.

A kancsók több lépcsőben tisztítják a hálózatból érkező vizet, hiszen szűrőjükben szén, egy ioncserélő gyanta és a legfinomabb szűrők segítségével "akadnak fenn" a nemkívánatos alkotórészek, miközben a folyamat végére akár 80 százalékkal lágyabb víz is csoroghat a kancsóba. Az így kapott víz alkalmasabb főzéshez, és lágy, tiszta "oldószerként" jobban kihozza a tea és a kávé aromáját is, sőt még a belőle készült jégkocka sem lesz olyan zavaros.
Hogyan válasszak?
Divat lett az otthoni víztisztítás! Milyen kancsót vegyünk? Az első szempont az legyen, hogy a termék szerepeljen az ÁNTSZ által bevizsgált és jóvá is hagyott, a víz kezelésére és tisztítására alkalmazott termékek és technológiák listáján, hiszen így garantált, hogy biztosan olyan terméket vásároljunk, ami nem árt, hanem valóban használ egészségünknek.

Vásárlás előtt tájékozódjunk, hogy lakhelyünkön milyen a csapvíz minősége, van-e olyan alkotórész vagy szennyeződés a vízben, ami miatt érdemes speciális szűrőt vásárolni, és hogy szóba jöhet-e egyáltalán a kancsós víztisztítás, vagy valamilyen komolyabb berendezésre lesz szükség. Fontos, hogy az általunk választott kancsó szűrőbetétje ezüsttel impregnált legyen, hiszen ellenkező esetben a baktériumok is elszaporodhatnak benne.