Csütörtöki rendkívüli ülésén dönthet a szegedi közgyűlés ismét Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetője leváltásáról.

MTI - A kulturális szakember menesztéséről december 1-jei ülésén a Fidesz-KDNP frakció tagjainak és a Jobbik képviselőjének szavazatával döntött a testület. A határozatot azonban Botka László (MSZP) polgármester - élve az önkormányzati törvényben adott jogkörével - nem írta alá. Ekkor a politikus közölte, amennyiben a javaslat a rendkívüli közgyűlésen is megkapja a többséget, automatikusan hatályba lép.

A tervezett lépés ellen számos szakmai szervezet tiltakozott.

A Bátyai Edina menesztéséről szóló határozatot jegyző fideszes képviselő, Kohári Nándor szerint a Szegedi Szabadtéri Játékok jelentős és folyamatos bevételcsökkenése, a fesztivál körül kialakult botrányok és provokációk miatt elkerülhetetlen a vezető menesztése.

Bátyai Edina egyben a szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK) ügyvezetője is. Leváltása azután került napirendre, hogy egy REÖK-beli kiállításon bemutatott installáció sokakban felháborodást keltett.

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a REÖK ügyvezetői posztjára a közgyűlés pályázat kiírását tervezi, ennek szükségességére korábban több szakmai szervezet is felhívta a figyelmet.