A huszonegy hónapja tartó szíriai válság rendezéséről tárgyalt hétfőn Damaszkuszban Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottja Bassár el-Aszad szíriai elnökkel.

MTI - Brahimi újságíróknak elmondta, hogy áttekintették a közel-keleti országban kialakult általános helyzetet, és eszmét cseréltek azokról a lépésekről, amelyeket a rendezés érdekében tenni kell. A különmegbízott kifejtette a válság rendezésével kapcsolatos véleményét.

Brahimi reményét fejezte ki, hogy a felek megállapodásra jutnak a Szíriában kialakult "aggasztó helyzet" rendezéséről.

A találkozón Aszad elnök is kifejtette véleményét a válságról, míg Brahimi beszámolt a régiós és azon kívüli fekvő térségek vezetőivel folytatott megbeszéléseiről. Brahimi december elején a szíriai helyzetet megvitatta amerikai és orosz vezetőkkel is, de a rendezésről alkotott vélemények homlokegyenest eltértek egymástól. Míg Washington Aszad távozását követeli, addig Moszkva kitart a szíriai elnök mellett.

Brahimi előzőleg október 19. és 24. között járt Damaszkuszban, és akkor az államfőn kívül több más magas rangú szíriai illetékessel is találkozott. Akkor az íd-al-adha muzulmán ünnep idejére bevezetendő tűzszünetről tárgyalt, de az a fegyvernyugvás kezdete után néhány órával összeomlott.

Az ENSZ és az Arab Liga küldötte vasárnap váratlanul érkezett Damaszkuszba az egyiptomi fővárosból, Kairóból. Útja nem volt problémáktól mentes, hiszen előbb a libanoni Bejrút nemzetközi repülőterén landolt, ahonnan gépkocsival kellett tovább utaznia a szomszédos Szíriába.

A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint 2011 március közepe óta mintegy 44 ezer ember halt meg Szíriában erőszak következtében.