A szemben álló felek közötti megbékélést sürgette Egyiptomban az Egyesült Államok.
 
MTI - A washingtoni külügyminisztérium azt követően hozta nyilvánosságra állásfoglalását helyi idő szerint kedd délután, hogy az észak-afrikai országban közzétették az alkotmányról tartott népszavazás hivatalos végeredményét. Eszerint az egyiptomi szavazók 63,8 százaléknyi "igen" vokssal jóváhagyták az ország új, iszlamista többséggel kidolgozott alaptörvényét, amely az elmúlt hónapokban jelentős mértékben megosztotta a politikusokat, illetve a társadalmat.

Az Egyesült Államok most e megosztottság felszámolására és közeledésre szólította fel az új alkotmány támogatóit és ellenzőit. A külügyminisztérium szóvivője ennek kapcsán arra figyelmeztetett, hogy a remélt megbékélés folyamatában különös felelőssége van a demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi elnöknek.

Az iszlamista Muzulmán Testvériség által támogatott alaptörvény Egyiptom első alkotmánya lesz a múlt év elején kezdődött felkelés óta, amely közel harmincévi tekintélyuralmi kormányzás után elűzte hivatalából Hoszni Mubarak elnököt.

A baloldali és liberális ellenzék erőteljes kampányt folytatott az új alkotmány tervezete ellen, mondván, hogy az az iszlám jog uralmát teremti meg Egyiptomban, korlátozza a szabadságjogokat, a személyes szabadságot, a nők és a kisebbségek jogait. Az ellenzék egyébként vitatta a referendum eredményét is. A Murszi elnököt támogató iszlamista tábor és az ellenzék között több száz halálos áldozatot követelő összecsapások voltak.

A washingtoni külügyminisztérium ezzel összefüggésben azt a reményét fejezte ki, hogy a szembenálló felek a közeledést választják, és kötelezettséget vállalnak mindenfajta erőszakos cselekmény megakadályozására.

Az alkotmány jóváhagyása után Egyiptomban két hónapon belül lebonyolíthatják az új parlamenti választásokat, és hivatalba léphet az új kormány.