Az izraeli parlament csütörtökön, éjszakába nyúló vita után megszavazta az eladósodott kereskedelmi tévécsatornák megmentéséről szóló törvényt.

MTI - Az elfogadott új szabályozás nélkül, pénzügyi nehézségei miatt, már december végén megszűnt volna a 10-es csatorna nevű kereskedelmi televízió. Az új törvény két évvel meghosszabbította a tévé sugárzási engedélyét, és adósságaira 65 millió sékel (mintegy 3,25 milliárd forint) állami hitelt biztosít az igazgatóságnak. Cserébe Ronald Lauder amerikai üzletember, a legnagyobb részvényes vállalta, hogy maga is ugyanekkora összeggel járul hozzá a csatorna gazdasági rendbetételéhez.

Az új törvény segítséget nyújt a 2-es kereskedelmi csatornának is, amely megszorult pénzügyi helyzete miatt néhány napja felére rövidítette esti híradóját, s támogatja a helyi, vidéki tv-stúdiók működését.

A törvényjavaslatról a parlament rendkívüli ülésen döntött, ugyanis választási időszakban általában nem engedélyezik a gazdasági törvénykezést. A kneszet kivételes összehívását előzőleg az újságírók tüntetéseken követelték, s az ellenzék is ügyük mellé állt. A döntés elodázása szerintük Benjámin Netanjahu miniszterelnök személyes bosszúját jelentette volna, ugyanis a 10-es csatornán számos, őt és családját élesen bíráló riport napvilágot látott.

A 10-es csatorna 2002 januárja óta működik, de már 2007-től kezdve súlyos adósságokba verte magát, amelynek visszafizetését a csütörtöki döntés előtt több lépcsőben 2012 decemberéig meghosszabbították. A kereskedelmi tévé elsősorban igényes és kritikus hírműsoraival aratott sikert, de nézettsége és reklámbevételei elmaradnak a kormány álláspontjához közelebb álló, népszerűbb 2-es kereskedelmi csatornáétól. A közszolgálati televízió híradójának nézettsége Izraelben mindössze néhány százalékos.

Izraelben válságba kerültek a patinás nyomtatott napilapok is az elektronikus média előretörése és megerősödése miatt. A folyamatot felgyorsította, hogy öt évvel ezelőtt megjelent a piacon az ingyenes, Jiszráel Hajom (Izrael ma) című kormánypárti napilap. Tulajdonosa Sheldon Adelson, egy Netanjahut feltétlenül támogató amerikai milliárdos. Jelenleg ez a lap jelenik meg a legnagyobb példányszámban Izraelben a statisztikák szerint.

Októberben a megszűnés fenyegette az 1948 óta megjelenő Maariv című, népszerű napilapot is, de sorsa tulajdonosváltással és az alkalmazottak nagy részének elbocsájtásával némileg rendeződött. A Háárec című tekintélyes baloldali napilap is súlyos gazdasági nehézségekkel küzd, s ezért részlegesen fizetőssé tette internetes hírportálját.