Többek között a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Ferenczy- és Markó-kiállításainak katalógusai nyerték el az idei Opus Mirabile díjat.

Az előző év legjobb művészettörténeti monográfiáiért, tanulmányaiért, kiállítási katalógusaiért és kritikáiért járó elismeréseket péntek este adták át a Magyar Tudományos Akadémián (MTA). Az MTA Művészettörténeti Bizottsága által tizennyolc éve alapított Opus Mirabile (Csodálatra méltó mű) elnevezésű díjat az egyszerzős tanulmányok, monográfiák közül Ferkai András Molnár Farkas című monográfiája, Jernyei Kiss János Egy deliciőz allegória. Maulbertsch freskóciklusa a szombathelyi püspöki palotában című tanulmánya, valamint Mentényi Klára "Romanische Steinmetzarbeiten der Stiftskirche der Jungfrau Maria in Székesfehérvár. Die Geschichte der Skulpturen im 19. Jahrhundert" című tanulmánya nyerte el - tájékoztatta a bizottság szombaton az MTI-t. 

A többszerzős művek (kiállítási katalógusok, tanulmánykötetek) között szintén három munkát díjazott a bizottság. Ezek közül kettőt az MNG kiadványai nyertek el: a Ferenczy Károly (1862–1917) gyűjteményes kiállítása című katalógust Boros Judit és Plesznivy Edit kurátorok, míg a "Markó Károly és köre. Mítosztól a képig" című katalógust Bellák Gábor, Dragon Zoltán és Hessky Orsolya kurátorok szerkesztették.

Szintén ebben a kategóriában kapott Opus Mirabilét a Középkori egyházi építészet Szatmárban című kötet, amelyet Kollár Tibor szerkesztett.

A kritikák, könyv- és kiállítás-ismertetések, kutatási helyzetképek közül a legtöbb szavazatot Buzási Enikő A "kontextus" és a többi - a múzeumi és kiállítási gyakorlat felől című írása, Endrődi Gábor Zaj című munkája, valamint Gábor Eszter recenziója kapta Kemény Mária "A Szent István-bazilika. Építészet, város, történelem" című könyvéről.