„Alulírott Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ Sepsiszentgyörgy városi szervezetének elnöke, lemondok minden választott tisztségemről, amennyiben az EMNP a sepsiszentgyörgyi körzeten kívül öt másik egyéni képviselői választókerületben megszerzi a szavazatok többségét” – áll abban a nyilatkozatban, amit eredetiben aláírva szétosztott tegnapi sajtóértekezletén Antal Árpád.

A megyeszékhelyi polgármester azt mondja: meg van győződve arról, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt nem jut be a parlamentbe.

– Minden EMNP-re leadott szavazat, mire leér az urna aljára a választásokon, egy román pártra leadott vokssá változik, és a magyarság szempontjából elvész – állítja Antal. – Talán nem szerénytelenség feltételeznem, hogy a sepsiszentgyörgyi magyarság hiteles embernek tart, hiszen 93 százalékban szavazott rám az önkormányzati választáson. Én azt mondom: ne üssék pecsétjüket az EMNP-re, mert az annyi, mintha egy román pártra voksolnának. Ha ebben mégis tévednék, ha az EMNP mégis megnyerne öt képviselői körzetet, és csak azért nem érné el a 6:3-as alternatív küszöböt, mert én „félrevezettem” a polgárokat, és emiatt nem szerezte meg Sepsiszentgyörgyön a hatodik mandátumot, vállalom a felelősséget.

(Amúgy, az esetleg megnyert hat képviselői mandátum mellé a parlamenti bejutáshoz okvetlenül szükséges lenne még további három szenátori mandátum is, de erről Antal nem beszélt – szerk. megj.).

– Ha Sepsiszentgyörgyön kívül öt helyen nyer az EMNP, lemondok összes választott tisztségemről, polgármesterségről, RMDSZ-elnökségről, mindenről, és visszavonulok a közélettől, mint aki érdemtelen a közösség bizalmára. Nem mondom, hogy elmegyek kapálni, mert ahhoz nem értek, de többet nem szólok bele a politikai életbe, mert aki ilyen hibát vét, az hallgasson – jelentette be Antal Árpád.

Talán az EMNP is felelősséget vállalhatna azért, amit tesz – vélekedett.
– Ha nem jutnak be, akkor mi van? Ha kidobunk az ablakon több száz, esetleg több ezer szavazatot, akkor mi van? Ha az EMNP egyetlen „eredménye” az lesz, hogy gyengébb lesz a magyar képviselet, akkor azért vállal-e valaki felelősséget? – sorjázta a kérdéseket Antal Árpád.

A polgármesternek javaslata is van:
– Szó sincs arról, hogy ki kellene zárni őket a politikai életből, hiszen több értékes ember ott tevékenykedik, de megígérhetnék például, hogy ha veszítenek, beállnak az RMDSZ-be, szívesen látnánk, és ez nem vicces –, mondta a újságíróknak Antal Árpád.

– Arra kérem Antal Árpád polgármestert, hogy ne mondjon le, kár lenne érte – reagált a felvetésre Toró T. Tibor.

Az EMNP elnöke szerint nagy kár, hogy Antalból kibújt a politikus, a városgazda szerep sokkal jobban áll neki. Úgy véli, ha az RMDSZ fele annyi energiát fordítana arra, hogy embereket mozgósítson, mint arra, hogy a 6:3 esélytelenségével próbálja megtéveszteni a választókat, jó lehetőség nyílna arra, hogy a megyeszékhelyen elvesztett szavazóit visszaszerezze.

Toró kétszer is kitért a válasz elől akkor, amikor az újságírók az esetleges kudarc esetén vállalandó felelősség kérdését firtatták, és még „munkahipotézisben” sem volt hajlandó arról beszélni, hogy mi lesz, ha mégsem jutnak be a parlamentbe.

– Mi nem ilyen munkahipotéziseken dolgozunk, hanem azon, hogy bejussanak a jelöltjeink. A választási eredmények ismeretében majd természetesen elvégezzük a szükséges elemzéseket, de addig is, úgy hiszem, hogy minden, a Néppártra leadott szavazat az autonómiára leadott voks – szögezte le Toró.

Erdély András
Székely Hírmondó