A diófa termése a DIÓ szerotonint tartalmaz, amelyet az agy közepén elhelyezkedő tobozmirigy (3. szem, ajna chakra, minent látó szem, gondolatnál is gyorsabb szem, vörös szem, stb.) melatonin termeléséhez használ fel.
Tudományos kísérletek igazolják, hogy a szájon át bevett melatonin jó közérzetet, nyugalmat és boldogságot biztosít, amelyet már egzaktált állapotnak is nevezhetünk.
Vajon véletlenül kapta a dió húsa szerkezeti felépítésében az emberi agy formájának mintázatát?
Buddha (Sziddhártha: "valaki, aki elérte célját") egy BO fa, vagyis fügefa alatt ült, melynek gyümölcse a dióhoz hasonlóan szerotonint tartalmaz. A fügefa úgyszintén a tiltott fa, amelynek levelével Ádám és Éva a biblia szerint a nemiségét takarta el.
Most akkor felvetődik a kérdés, hogy a mindent uralma alá hajtani óhajtó judeo-kereszténység, római központtal (Vatikán) miért is sorolta a DIÓ-t a gonosz fák sorába? Ha pedig ezen vallásnak központja Olaszországban található, ahol ugyebár olaszul beszélnek, hogyan is lett ISTEN neve DIO, és miért lett annak a városnak neve, ahol a judeo-kereszténység pápasága székel ROMA, aminek tükörképe a szerelemisten AMOR?
Miért is mondja a pápa, hogy nála van a mennyország kulcsa? Miért is szerepel a tobozmirigy általános szimbóluma, az örök életet megjelenítő örökzöld fényfa (fenyő) toboztermése a pásztorboton, és különféle helyszíneken?
Már Arany János megírta (Az utolsó magyar), a dió őseink egyik szent Isten-fája volt, ami azt jelenti, hogy egyben sérthetetlen táltos- és szerelem-fa is volt (Bíró Lajos).
Dió
Kertjeink dísze, útszélek árnyat adó fája a közönséges diófa (Juglans regia). Népies neve kulcsos illetve király dió. Gyorsan növő, hosszú életű fa, amelynek csonthéjas termését fogyasztjuk. Perzsiából és Közép-Ázsiából származik, görög-római közvetítéssel került Európába. Magyarországon leginkább Szabolcs-Szatmár és Zala megyében termesztik, de ártereken, szőlők mezsgyéin, kiskertekben az egész országban sűrűn előfordul. Három legismertebb fajtája az alsószentiváni, a milotai és a tiszacsécsi. Kedveltebbek a könnyen törhető ("papírhéjú"), nagy szemű fajták. Elsősorban a megérett, száraz, csonthéjas termését használják fel, de különleges csemege készíthető az éretlen zölddióból is. A gyógynövénytárak is számon tartják, nemcsak jótékony élettani hatású termése miatt, hanem mert levelét, olaját is felhasználják különböző betegségek kezelésére.
Valóságos kincsestára az értékes tápanyagoknak, vitaminoknak. Fejletlen vagy beteg gyermekeknek, legyengült szervezetű felnőtteknek hatékony erősítőszerként ajánlják magas energiaértéke (651 kcal/ 100 gramm), és A-, B1-, B2-, és C-vitamin tartalma miatt. Ásványi anyagai közül kiemelkedő mennyiségű káliumot (450 mg), foszfort (380 mg) és kalciumot (99 mg) tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Újabb kutatások szerint napi 50 gramm dióbél elfogyasztása hatékonyan véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet.
Elsősorban nyersen ajánlható a fogyasztása, így épségben megmaradnak benne hasznos tápanyagai. Joghurtba, kefirbe, müzlibe keverve, salátába, süteményekbe téve, akár durván darabolva, akár finomra darálva kiválóan felhasználható. Dr. Oláh Andor természetgyógyász klasszikus receptje lesoványodott, lábadozó betegeknek korpás kenyérszeletet ajánl mézzel megkenve és darált dióval meghintve. Hasonló erősítőszer lehet egy pohár gyümölcslé néhány evőkanál darált dióval és egy teáskanálnyi mézzel dúsítva. Magas kalóriatartalma miatt inkább rendszeresen kis mennyiséget ajánlatos fogyasztani belőle, nehogy elhízáshoz vezessen. Száraz, hűvös helyen tárolandó, lehet héjasan és megtisztítva is tartani otthon, de tudni kell, hogy a dióbél hamarabb avasodik. Előfordulhat, hogy egyesek nyelvén, száj-nyálkahártyáján kellemetlen viszketést okoz. A zölddióból befőtt, likőr készíthető.
A dióbél fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét. A diófa leveléből készült tea emésztési zavarok, bélhurut, és bélférgesség ellen jó, magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlják. Külsőleg bőrkiütések, gombás fertőzések ellen alkalmazzák a főzetéből készült borogatást, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott. A dióolaj kiválóan alkalmas saláták vagy más ételek ízesítésére, jellegzetes aromája miatt. Diószüretkor ajánlatos kesztyűt húzni, mert a dió burkában, a kopácsban lévő festékanyag lemoshatatlanul elszínezi a bőrünket. Ha mégis megtörténik, citromos ledörzsölés halványíthatja el.
Most akkor felvetődik a kérdés, hogy a mindent uralma alá hajtani óhajtó judeo-kereszténység, római központtal (Vatikán) miért is sorolta a DIÓ-t a gonosz fák sorába? Ha pedig ezen vallásnak központja Olaszországban található, ahol ugyebár olaszul beszélnek, hogyan is lett ISTEN neve DIO, és miért lett annak a városnak neve, ahol a judeo-kereszténység pápasága székel ROMA, aminek tükörképe a szerelemisten AMOR?
Miért is mondja a pápa, hogy nála van a mennyország kulcsa? Miért is szerepel a tobozmirigy általános szimbóluma, az örök életet megjelenítő örökzöld fényfa (fenyő) toboztermése a pásztorboton, és különféle helyszíneken?
Már Arany János megírta (Az utolsó magyar), a dió őseink egyik szent Isten-fája volt, ami azt jelenti, hogy egyben sérthetetlen táltos- és szerelem-fa is volt (Bíró Lajos).
Dió
Kertjeink dísze, útszélek árnyat adó fája a közönséges diófa (Juglans regia). Népies neve kulcsos illetve király dió. Gyorsan növő, hosszú életű fa, amelynek csonthéjas termését fogyasztjuk. Perzsiából és Közép-Ázsiából származik, görög-római közvetítéssel került Európába. Magyarországon leginkább Szabolcs-Szatmár és Zala megyében termesztik, de ártereken, szőlők mezsgyéin, kiskertekben az egész országban sűrűn előfordul. Három legismertebb fajtája az alsószentiváni, a milotai és a tiszacsécsi. Kedveltebbek a könnyen törhető ("papírhéjú"), nagy szemű fajták. Elsősorban a megérett, száraz, csonthéjas termését használják fel, de különleges csemege készíthető az éretlen zölddióból is. A gyógynövénytárak is számon tartják, nemcsak jótékony élettani hatású termése miatt, hanem mert levelét, olaját is felhasználják különböző betegségek kezelésére.
Valóságos kincsestára az értékes tápanyagoknak, vitaminoknak. Fejletlen vagy beteg gyermekeknek, legyengült szervezetű felnőtteknek hatékony erősítőszerként ajánlják magas energiaértéke (651 kcal/ 100 gramm), és A-, B1-, B2-, és C-vitamin tartalma miatt. Ásványi anyagai közül kiemelkedő mennyiségű káliumot (450 mg), foszfort (380 mg) és kalciumot (99 mg) tartalmaz, emellett nátrium és más fémek is találhatók benne, sőt antioxidánsokat és E-vitamint is nyerhet belőle, aki rendszeresen fogyasztja. Újabb kutatások szerint napi 50 gramm dióbél elfogyasztása hatékonyan véd a szívbetegségek ellen, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet.
Elsősorban nyersen ajánlható a fogyasztása, így épségben megmaradnak benne hasznos tápanyagai. Joghurtba, kefirbe, müzlibe keverve, salátába, süteményekbe téve, akár durván darabolva, akár finomra darálva kiválóan felhasználható. Dr. Oláh Andor természetgyógyász klasszikus receptje lesoványodott, lábadozó betegeknek korpás kenyérszeletet ajánl mézzel megkenve és darált dióval meghintve. Hasonló erősítőszer lehet egy pohár gyümölcslé néhány evőkanál darált dióval és egy teáskanálnyi mézzel dúsítva. Magas kalóriatartalma miatt inkább rendszeresen kis mennyiséget ajánlatos fogyasztani belőle, nehogy elhízáshoz vezessen. Száraz, hűvös helyen tárolandó, lehet héjasan és megtisztítva is tartani otthon, de tudni kell, hogy a dióbél hamarabb avasodik. Előfordulhat, hogy egyesek nyelvén, száj-nyálkahártyáján kellemetlen viszketést okoz. A zölddióból befőtt, likőr készíthető.
A dióbél fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét. A diófa leveléből készült tea emésztési zavarok, bélhurut, és bélférgesség ellen jó, magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlják. Külsőleg bőrkiütések, gombás fertőzések ellen alkalmazzák a főzetéből készült borogatást, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott. A dióolaj kiválóan alkalmas saláták vagy más ételek ízesítésére, jellegzetes aromája miatt. Diószüretkor ajánlatos kesztyűt húzni, mert a dió burkában, a kopácsban lévő festékanyag lemoshatatlanul elszínezi a bőrünket. Ha mégis megtörténik, citromos ledörzsölés halványíthatja el.
0 Megjegyzések