Kevesebb jutna a felsőoktatásra, ilyen helyzetben a kormánytagok is fizettek volna. 

Budapest ‒ Milliókat spóroltak, és évtizedes törlesztéseket úsztak meg a kormánytagok, hogy már túl vannak a diplomaszerzés nehéz­ségein! A kormány tervei szerint ugyanis drasztikusan csökkentené az államilag finanszírozott főiskolai és egyetemi helyek számát.

Az Emberi Erőforrás Minisztériumának előterjesztése szerint a következő tanévben felvettek közül már csak 10 ezer hallgatónak nem kell képzési díjat fizetnie, míg idén még közel 30 ezer tandíjmentes diákot vehettek fel az egyetemek és főiskolát. A tárca szerint 46 ezer hallgató képzési költségeinek felét állja az állam, a többieknek pedig teljes tandíjat kellene fizetniük.

A kormány szerdán tárgyalta az előterjesztést, és el is fogadta azt. A kormánytagok abból a szempontból különös helyzetbe kerültek, hogy többségében saját egykori szakjaikon döntöttek a tandíjról. Egyetlen kivételtől eltekintve korábban valamennyien olyan szakon végeztek, ahol jövőre egyetlenegy tandíjmentes hely sem lesz. Csak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes reménykedhetne ifjú szociológus hallgatójelöltként, hogy bekerülhet a néhány ingyenes hely valamelyikére. A többiek, leendő jogász- és közgazdászhallgatókként, megfelelő családi támogatás hiányában csak a diákhitel 2.-ben bízhatnának, hogy fizetni tudják a borsos képzési díjat.



Így törlesztenék a felvett diákhitelt a kormánytagok. A tabló mutatja, hogy ha a kormánytagok ma végeznék az egyetemet, az mennyibe kerülne, és mennyi ideig fizetnék a rá felvett diákhitelt. A törlesztést az első állásukból kapott keresetük alapján számoltuk ki. Aki nem a szakmájában helyezkedett el, annál a képzésének megfelelő állás átlagkeresetéből kalkuláltunk. Az ábráról hiányzik Németh Lászlóné fejlesztési miniszter, mert neki nincs diplomája.

Orbán Viktor miniszterelnöknek például 2,5 millióba kerülne most a jogi diplomája az ELTE-n, feltéve, hogy egyszer sem kellene félévet ismételnie. Noha rendkívül alacsony, évi kétszázalékos kamatra kaphatna ő is diákhitelt a képzési költségei fedezésére, a Blikk számításai szerint több mint 15 évre eladósodna a tandíj miatt, ha képzettségének megfelelő munkakörben, és annak megfelelő fizetésért helyezkedne el. Az átlagos havi törlesztőrészlete pedig több mint 18 ezer forint lenne a Diákhitel Központ kalkulátora szerint. Legtovább, bő 16 évig Navracsics Tibor közigazgatási miniszter nyögné a törlesztést, ha egyetemi oktatóként próbálna boldogulni, és nem vált át közben a jobban fizető politikai pályára.

A Diákhitel Központ tájékoztatása szerint a törlesztőrészlet az adós mindenkori fizetéséhez igazodik: annak legalább négy százalékában állapítják meg.