A soha nem látott szárazság és a gyilkos hidegek miatt a 2012-es év az időjárási szélsőségek éve volt. A 2012-es évet a szuper tájfunok, szárazságok, erdőtüzek és az extrém hideg jellemezte. 

Az Egyesült Államokat súlyos időjárási katasztrófák sújtották, Ázsiát a tájfunok és az áradások nem kímélték, Európát szárazság sújtotta és egy hideg légtömeg befagyasztotta Európa folyóit az év elején.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) már ez év márciusában megjósolta, hogy az idei év lesz a Föld legmelegebb éve 1850 óta. Jóslatuk bevált és a WMO szerint még ettől is melegebb lesz 2013-ban.

A 2012-es év extrém időjárásai nem csak környezeti katasztrófát jelentett, hanem élelmiszerválságot és gazdasági veszteséget is az egész bolygónkon.

Hideg és meleg szélsőségek

Januárban rekord havazás volt Alaszkában (254 cm), februárban pedig egy hideg légtömeg miatt  Európában több száz ember fagyott meg és befagyasztotta a kontinens folyóit és csatornáit, megnehezítve ezzel a folyami kereskedelmet is. Velencét is a sarki hideg árasztotta el és a Canal Grande csatorna is befagyott. Amszterdamban, ahol jóval enyhébb telek vannak, mint nálunk, iskolákat kellett bezárni a hideg miatt és csatornáin pedig korcsolyázni is lehetett. A Duna mentén pedig több ország kényszerült arra februárban, hogy leállítsa a folyami kereskedelmet. A Fekete-tenger egyes partszakaszai is befagytak, Lettországban rekord hideget mértek és Dalmáciában az adriai szigeteken pedig hó esett, ami ritka jelenség arrafele. Itthon pedig a Duna mellett az összes hazai folyó befagyott. Európára ebben az évben „orosz tél” köszöntött be az év elején.

Április elejétől tornádó szezon vette kezdetét a Földünkön, hasonló pusztításokat végezve, mint 2011-ben. Viszont évvégére rekordszámú tornádó tombolt idén a bolygónkon.

A hideget folyamatos szárazság váltotta fel, de nem csak az állatok és növények sínylették meg, hanem a rekord meleg is halálos áldozatokat követelt, akár csak a fagyok. Magyarországon valószínűleg a 2012-es év rekord év lesz csapadék szempontjából, előre láthatóan 1901 óta nem esett ilyen kevés eső, mint az idén. Az extrém szárazság oka az esőt hozó ciklonok elmaradása, ami viszont a globális felmelegedés következménye.

Az aszály mellett rendkívüli erdőtüzek is tomboltak a Földön.

Szuper viharok

A 2012-es év az időjárás történelemkönyvében nem csak a szélsőséges hőmérsékleti különbségek miatt jelentős, hanem a kontinens méretű viharok miatt is, melyek könyörtelenül vetik be magukat a partok felé az óceán felől.

Ázsián szupertájfun söpört végig, áldozatává vált Kína, Japán, Korea, melyet szuper árvizek követtek. A legutóbbi szupertájfun (Bopha) a Fülöp szigetekre csapott le 210 km/órás széllökésekkel és a lezúduló csapadék mennyisége egyes térségekben a 30 mm-t is elérte óránként. Feltehetőleg több mint ezer életet követelt és több tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Sandy, mely a szuperviharból poszt-trópusi ciklonná szelídült a végén, nem csak a pusztító ereje miatt kerülhetne a rekordok könyvébe, de az egyik „legköltségesebb” katasztrófának is tartják.

Novemberben, Írországban és a Brit-szigeteken olyan tartós, intenzív esőzések alakultak ki, hogy volt olyan terület, ahol 100 mm csapadék is esett. A hirtelen jött vizet a föld nem tudta elnyelni, ezért embereket kellett evakuálni és rendkívüli áradások voltak. Olaszországban pedig tornádó pusztított.

Európa a 2012-es évet a meleg és a hideg szélsőséges keverékével zárja. Még a hideg Szibériában is rekord hideg van, már -57 fokot is mértek ott. Az orosz fővárosban pedig 10 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint ilyenkor szokott lenni, de Ukrajna is az átlagostól hidegebb időjárással küzd. Viszont nyárias meleg van Dél-Franciaországban és Olaszország egyes részein, Biarritzban 24,3 fokot mértek hétfőn, de Szicíliában is 22 fok van. Csehországban is rekord meleget mértek, de az itthoni hőmérséklet is enyhébb a megszokott átlagnál a napokban.

2012 az extrém időjárások éve volt.

A WMO időjárás kalkulátorainak számításai szerint 2013-ban sokkal, nagyobb aszállyal, több tornádóval, tájfunnal kell majd szembenéznünk és nem lesz ritka az évszakhoz képest nagyobb extrém hőmérsékleti különbségek sem, akár nagyobb is, mint az idén.