Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere december 22-én, szombaton átadta a hajdani Huszár laktanya épületében átalakított lakásokat Nyíregyházán. A felújítást az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) koordinálta Bizalom és Munka elnevezésű programja keretében Nyíregyháza Megyei Jogú várossal együttműködve.

A Bizalom és Munka modellprogram eredményeként 18 roma családnak változnak meg az életkörülményei azáltal, hogy új lakáshoz jutnak a Huszár-telepi Viola utcában felújított 18 lakásos házban, illetve az épület környékén lévő területen konyhakerti gazdálkodást folytathatnak.

Balog Zoltán miniszter beszédében a kormány, a város, az egyház és a civilek és a helyben élő romák összefogását emelte ki. „Nagyon fontos, hogy az épület felújítását többségében a helyben élő, későbbiekben az épületbe beköltöző romák valósították meg, akik közül többeket továbbfoglalkoztattak a térség építőipari vállalkozásai. Mi azzal adtunk bizalmat, hogy lehetőséget teremtettünk, a lakók pedig úgy adnak bizalmat, hogy vigyáznak a saját kezük munkájára.”

Dr. Köpeczi-Bócz Tamás a TKKI főigazgatója, kifejtette, hogy ez a társasház tekinthető a 8 szegregátumban megvalósult Bizalom és Munka program klasszikus példájának. Ennek oka, hogy a beköltöző 18 családból 14 a program aktív részese volt, tanultak és dolgoztak egyszerre itt a Huszár telepen és a város több pontján.

Dr. Kovács Ferenc polgármester méltatta a kormányzati segítséget, amit a város kapott a szociális bérlakások felújítására, és amelyet a város saját költségvetéséből is támogatott. Rámutatott arra, hogy szociális városrehabilitációs program keretében a Huszár telep többi épülete is megújul majd.

Vinnai Győző a választókerület országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a térségben a foglalkoztatottság emelése az egyik legfontosabb kérdés; a program ezen is javított, hiszen közel 100 főt vontak be közfoglalkoztatásba. 

A projekt indulásakor az épület lakatlanul, romosan, de szerkezetét tekintve jó műszaki állapotban állt, ezért a felújítás költséghatékonyan megvalósítható volt. A komfortfokozat növelése érdekében aljzatbetont készítettek, burkoltak, hőszigetelt nyílászárók és álmennyezetet építettek be, egyedi kályhás fűtéssel szerelték fel a lakásokat az energiatakarékos és költséghatékony fűtés érdekében, továbbá fürdőszobát és WC-t alakította ki. A telepen élők közül 28 férfi vett részt a bontás, falazás, aljzatbetonozás, vakolás, burkolás, glettelés, festés és mázolás munkafolyamatában. Ők végezték el a város központjában lévő Búza téri piac kerítésének festését is, amely által egy közösségi tér is megújult.

Az elkészült lakások bérlőire a TKKI tett javaslatot az alapján, hogy a Bizalom és Munka programban a telepen élők közül kik vettek részt a legaktívabban. Ezt a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. figyelembe vette a lakók kiválasztásakor.

A mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű családok felzárkózását elősegítő Bizalom és Munka mintaprogramot Balog Zoltán irányításával az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága dolgozta ki 2011-ben, amelyet helyi szinten szakmai intézete, a TKKI valósított meg. A modellprogram része az integrációt teljesen új alapokra helyező, tavaly év végen elfogadott Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiának.

A Bizalom és Munka az első, olyan hazai finanszírozású innovatív és komplex szemléletű program, amely mintaként szolgál az ország több településén európai uniós forrásokból megvalósítandó komplex telepprogramok számára. A programban nagyon fontos szerepe volt a szakmai képzéseknek, az életviteli készségek és egyéb kompetenciák fejlesztésének, a munkára szocializáló tréningeknek és a közösségfejlesztésnek, valamint az épületek helyreállítását, felújítását célzó infrastrukturális beruházások együttes alkalmazásának.

Kiemelt jelentősége volt a szociális, közösségi programelemeknek. Ennek eszközei és újításai közé tartozott az aktív, állandó, „settlement” típusú szociális munka biztosítása, annak érdekében, hogy a célcsoport és a helyi közösség a lehetőségekhez mérten a legnagyobb arányban be legyen vonva a munkafolyamatokba. Ennek bázisát a helyi TKKI Pontok adták, ahol a program során több közösségi rendezvény valósult meg, amelyeken mentálhigiénés, egészségügyi és pszichoszociális, valamint közösségi szolgáltatásokat biztosított a TKKI.

A képzési programok célja a foglalkoztathatóság, foglalkoztatottság javítása volt. A TKKI korábbi tapasztalatai alapján kidolgozott módszertannal kialakított képzéseknek fontos eleme volt a munkavégzéssel kapcsolatos kompetenciák elsajátítása, felelevenítése, a munkavállalás személyi és környezeti akadályaink felszámolása. Az építőipari képzésbe vontak integrált munkakörnyezetben dolgoztak és a képzés ideje alatt részmunkaidős foglalkoztatottak voltak. A modellprogram befejezését követően kilenc embert jelenleg is foglalkoztatnak különböző munkahelyeken.

Ezen túlmenően a projekt ideje alatt a célcsoport tagjai közül 94-en közfoglalkoztatásban helyezkedtek el a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-nél.

A megvalósításban fontos szerepe volt a széles körű partnerségnek; a TKKI együttműködött egyházi, civil, önkormányzati szervezetekkel és a roma nemzetiségi önkormányzattal ugyancsak.

A projekt féléves időtartamának országos mérlege:
-          a helyiek által felújított 119 ház
-          a helyiek által felújított közösségi programokat biztosító 26 létesítmény
-          600 képzésekben részt vevő ember
-          360 tanúsítványt szerző dolgozó