A kormány eddig 17 településen váltott ki PPP-konstrukcióban, vagyis a köz- és magánszféra együttműködésében épült sportlétesítményeket, jellemzően tanuszodákat, tornatermeket - mondta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
 
MTI - Hegmanné Nemes Sára hozzátette, hogy további két településen, Törökbálinton és Hódmezővásárhelyen is lezárul nemsokára a kivásárlás. Az idén összesen 11,9 milliárd forintos ráfordítással valósult meg a kiváltás, és bár a 2013-as büdzsében e célra nem különítettek el forrást, ha mégis lesznek pluszforrások, szeretnék folytatni a maradék 15 sport PPP-projekt kiváltását - jelezte az államtitkár.
 
A 17 település, ahol már lezárult a projektek kiváltása: Iváncsa, Bicske, Csurgó, Magyaratád, Nagybajom, Somogyjád, Szenna, Balassagyarmat, Dédestapolcsány, Cigánd, Felsőzsolca, Tata, Lengyeltóti, Marcali, Nagyatád, Mohács és Tab - ismertette Hegmanné Nemes Sára.
 
Kiemelte: a kormány arra törekszik, hogy segítsen a gazdasági válság és az előző kormányok felelőtlen gazdálkodása miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatokon. A kabinet két éve küzd a PPP-konstrukciókból eredő szerződéses kötelezettségekkel, amely a nyílt hitelfelvétel és az eladósodottság mellett egy burkolt hitelfelvétel volt mind az állami költségvetés, mind az önkormányzatok számára - fogalmazott az NFM államtitkára.
 
A PPP-projektek működéséről elmondta: a magánvállalkozó hitelből megépített egy-egy sportlétesítményt, amely után az önkormányzat, illetve az állam hosszú távon fizetett. Mivel közfeladatot ellátó létesítményekről van szó, minden esetben ki kellett fizetni a kivitelezőnek az ingatlant.
 
Azok az önkormányzatok, amelyek a kormánnyal együttműködve belekerültek a PPP-konstrukciók kiváltásába, minden esetben jól járnak, mivel 100 millió forintos éves költségvetési tehertől szabadulnak meg - hívta fel a figyelmet az NFM államtitkára, hozzátéve, hogy az önkormányzatok a közfeladat ellátására az államtól ingyenesen kapják meg tulajdonba az ingatlant.
 
Hegmanné Nemes Sára hangsúlyozta: ezek a PPP-projektek nemcsak az önkormányzatoknak, hanem a vállalkozóknak is rosszak voltak, mert "gyakorlatilag futottak a pénzük után", illetve a devizahitel kapcsán komoly árfolyamveszteséget is elszenvedtek. Úgy vélekedett, hogy a költségvetés számára relatíve kis összeg a csaknem 12 milliárd forint, azt figyelembe véve, hogy nagyon sok önkormányzatnak tudtak segíteni.
 
Tessely Zoltán, Bicske polgármestere - aki a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a kormánynak a PPP-konsrukció kiváltásáért - hangsúlyozta: 2008-ban 2 milliárd forintos hitelállománya volt a városnak, ez mostanra a felelős gazdálkodásnak köszönhetően 1,4 milliárd forintra csökkent. A PPP-konstrukció évente 100 millió forinttal terhelte a város költségvetését, ennek nagy része most megszűnt - emelte ki Tessely Zoltán.