Két maláj tigrissel (Panthera tigris jacksoni) gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark nagymacskagyűjteménye 


A másfél éves Sandokan és a nyolcéves Reila eddig a berlini állatparkban élt, egy hete pedig már a szabolcsi megyeszékhely állatkertjének a lakója - mondta Révészné Petró Zsuzsa szóvivő a sajtó képviselői számára szervezett csütörtöki bemutatón. 


A két állathoz a tervek szerint jövő tavasszal további egyedek érkeznek malajziai állatkertekből. A sóstógyógyfürdői létesítmény célja a bővítéssel a ritka és kis egyedszámú tigrisfaj szaporítása, illetve a faj genetikai állományának a frissítése. "Az eddigi tapasztalatok szerint a két tigris közül a nőstény bátrabb és mozgékonyabb, ám egyik állat sem agresszív, látszik, hogy nagyon jól gondozták őket a berlini állatkertben" - közölte a szóvivő. Az egyelőre egymástól elkülönítve tartott nagymacskáknak a bemutatón a látvány kedvéért húst adtak a gondozók: a zsinórra felkötött húsdarabot a nőstény sokáig "támadta", míg végül sikerült leszakítania, majd jóízűen falatozni kezdett belőle. 


A maláj tigris egyike a tigris hat, még létező alfajának: egyedei kisebbek, könnyebbek, sötétebb színűek, csíkjai keskenyebbek, mint a bengáli tigrisnek. A hivatalos adatok szerint az 1950-es években a populációja még 5 ezer egyedből állt, napjainkra viszont a példányszám 450-500-ra csökkent. A drasztikus csökkenés oka elsősorban élőhelyeinek tönkretétele és az orvvadászat; jelenleg is egyre növekvő igény van a tigris testrészeire, amelyeket a tradicionális kínai gyógyászatban alkalmaznak. A maláj tigrisből húsz példány él az európai állatkertekben, Magyarországon csak Nyíregyházán láthatja ezt a tigrisfajt a nagyközönség. A sóstógyógyfürdői állatpark rendelkezik az ország legnagyobb tigrisgyűjteményével: a most érkezett maláj tigriseken kívül négy bengáli és öt szibériai tigris él a nyíregyházi látványosságban. 

 A maláj tigris (Panthera tigris jacksoni) a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a macskafélék (Felidae) családjába tartozó tigris (Panthera tigris) egy alfaja. A közelmúltban egy amerikai kutatócsoport laboratóriumi vizsgálatok során kiderítette, hogy az indokínai tigris (Panthera tigris corbetti) és a maláj-félszigeten élő példányok között jelentős genetikai eltérés van, így a kutatók egy új alfajt állapítottak meg. Ezzel 6-ra emelkedett a még élő alfajok száma (összesen 9 alfaj létezett, de ebből 3 már kihalt: bali, kaszpi, jávai.) Tudományos nevét Peter Jackson híres állatvédőről kapta. 

A névadás egyébként nem volt zökkenőmentes. A maláj állatvédők ugyanis szerették volna, ha az új alfajt Panthera tigris malayensis-nek nevezik. Nem olyan rég fehér tigrisek is érkeztek Nyíregyházára Három fehér tigrissel (Panthera tigris mutatio alba) gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark gyűjteménye még idén júliusban: a Lisszabonból érkezett egyéves állatokkal együtt már öt tigris él a sóstógyógyfürdői látványosságban. A portugál testvérek közül a hímet később egy másik állatkertbe helyezik át, míg a két nőstény a meglévő tenyészcsapathoz csatlakozik. Az új nagymacskák jelenleg rácson keresztül ismerkednek a park két, középkorú fehér tigrisével, de a fokozatos összeszoktatás után hamarosan egy kifutóba kerülhetnek. 

Az állatok hatalmas kifutót kaptak, a szoktatási idő alatt pedig mindkét fél alaposan megismerkedhet a másikkal. A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, amelyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Nyolc alfaja közül három (bali, kaszpi, jávai) mára teljesen kipusztult, és a maradék ötöt (szibériai, bengáli, indiai, dél-kínai, szumátrai) is veszélyeztetetté nyilvánították a szakemberek. Az alfajok közül a bengáli tigris a legnagyobb, jelenleg 3-4 ezer példány él belőle a természetben. 


A fehér tigris a bengáli alfaj egyik mutációjaként jött létre. Az első fehér tigrist 1951-ben fogták be Közép-Indiában, és Mohánnak nevezték el. Ettől a nagymacskától származik az összes fogságban élő fehér tigris. A fehér tigris nem albínó állat, hanem a faj fehér színváltozata. Kék szeme és rózsaszín orra van, bundája krémesen fehér, amelyet csokoládészínű csíkok tarkítanak. Hossza körülbelül 3 méter, súlya hozzávetőlegesen 180–285 kilogramm. A természetben igen ritkán fordul elő, mivel feltűnő színe miatt túlélési képessége kisebb, mint normál színezetű fajtársainak. A Földön jelenleg körülbelül 250 fehér tigris él; Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban láthatóak ezek a különleges színű állatok.