Több oltást ajánlott felnőttkorban megismételni, így biztosítani lehet az újszülöttek védelmét is, akiket még nem oltottak be. 

Magyarországon a gyermekkori, kötelező védőoltások révén jó alapimmunizálásban részesül minden gyermek, az immunitás viszont évről évre csökken a szervezetben, ezért ahhoz, hogy a védőoltásokkal kapott védelem az egész élet során megmaradjon, a szakemberek szerint bizonyos - a diftéria, a szamárköhögés, illetve tetanusz elleni védőoltásokat - nagyjából 10-15 évente ajánlott megismételni.

Egy beoltott embernél a diftéria enyhe tüneteket okozhat, de ha egy újszülöttet fertőz meg, aki még nem kapott ilyen vakcinát, vagy egy olyan gyermeket, aki valamilyen egészségügyi ok miatt maradt ki az oltásból, már sokkal komolyabb problémát idézhet elő a kórokozó - közölte az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője.

Ócsai Lajos kiemelte: nagyon fontos a szamárköhögés ellen is megvédeni az újszülötteket, hiszen ha megkapják a betegséget, oxigénhiányos állapotba kerülhet az agyuk, ami egész életükre kihathat. Különösen fontos a védelem a tetanusz esetében, ez ugyanis csaknem minden második betegnél halált okoz. Egy vakcina mindhárom kórokozó ellen véd, ezt kellene ismét beadatniuk azoknak a felnőtteknek, akiknek családjában gyermek érkezését várják - mondta a Krónikának a szakember.

A fejlett világban a szamárköhögés és tetanusz elleni oltásokat 10-15 évente megismétlik, a megszületett gyermek ugyanis két hónapos korig nem védett, és csak úgy óvható meg a fertőzéstől, ha nincs kitől fertőződnie - magyarázta a Kossuth rádiónak a szakember, aki szerint az oltások megfizethetők. Bár azokért az orvosok kérhetnek kétezer forintot, sokan eltekintenek ettől, mert fontosnak tartják a megelőzést.