A Mexikói-öbölben, Louisiana partjainál tegnap egy olajfúrótornyon bekövetkezett robbanás, majd azt követő tűz miatt összesen tizenegy embert kellett kórházba vinni. Két embernek nyoma veszett, valószínűleg ők már halottak. A kórházba szállított tizenegy emberből négyet kritikus állapotban vittek be. Ők másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedtek és helikopterrel szállították be őket a kórházba. A parti őrség szerint összesen huszonnégyen tartózkodtak az olajfúrótornyon. 

Az első jelentések szerint építkezés zajlott a fedélzeten és a munkások lángvágóval megsértettek egy csövet. A tüzet az óta sikerült eloltani, de a robbanás következtében 28 hordónyi olaj került a tengerbe, mely egy 1 kilométer hosszú és 200 méter széles területen terjedt szét.  A tragédia 40 kilométerre a partoktól történt.

A Black Elk Energy vállalat sem mentes a kisebb-nagyobb botrányoktól. A Texas és Louisina környéki vizekben 854 olajkúttal és 155 tengeri platformmal rendelkező, független Black Elk olajtársaság azt tervezte, hogy novembertől kezdődően 23 új kutat fú a Mexikói-öbölben. A társaság ellen augusztusban vizsgálat indult, mert az öbölben két alkalmazottja vízbe zuhant egy daru meghibásodása miatt. A cég 300 ezer dollár bírságot fizetett ki, mert egy tavalyi ellenőrzéskor szabálytalanságot észleltek az egyik létesítményében. 2011 februárjában a Black Elk mexikói-öbölbeli egyik platformján kisebb tűz keletkezett, de sikerült gyorsan elfojtani.

Ezen a tornyon szerencsére nem folytattak kitermelést, mert átépítés alatt állt, ezért is nem történt ismét egy nagyobb ökológiai katasztrófa. Az öböl még mindig lábadozik a BP katasztrófa óta, amely azóta is hatással van a halászatra és a part menti életre. Az OTK elnöke Frances Beinecke, aki tagja a nemzeti olaj-bizottságnak is, mely vizsgálta a BP olaj katasztrófát, a pénteki katasztrófára így reagált. „ Bár a BP büntetőügye elindult, de a mostani baleset is egyértelművé teszi, hogy veszélyeket rejtenek az olaj- és gázipari fúrások. Ez az eset is arra emlékeztet, hogy a part menti fúrások eredendően veszélyes vállalkozás. Munkavállalók és közösségek kerülnek tűzvonalba minden nap, és a jövőben mindaddig, amíg ez a kockázatos energiafejlesztés prioritás lehet.”

Sorra jönnek ki a közlemények, annak ellenére, hogy nem okozott akkora környezeti katasztrófát ez a mostani eset, mint a két évvel ezelőtti BP ügy. Mivel ez a tragédia is valószínűleg több halálos áldozatot is követelt, már nem csak ökológiai katasztrófáról szólnak a közlemények, hanem a munkavállalók kockázatáról is.