Az elmúlt 20 évben felfedezett mintegy 800 bolygóból a legújabb hasonlít a legjobban a Földre. 

Egy angol–német csillagászcsoport új bolygót fedezett fel, amely megfelelő távolságra kering a napjuktól ahhoz, hogy akár lakható klímája legyen. A csapat tulajdonképpen három új bolygót talált, amelyek 44 millió fényévnyire keringenek egy csillag körül, de ezek közül csak egyen látszik lehetségesnek a folyó víz jelenléte.

„A csillag a HD 40307 jelzést viseli, és semmi olyan jelet nem találtunk, ami kizárta volna a Földéhez hasonló klíma esetleges meglétét” – mondta Guillem Angla-Escude, a Göttingeni Egyetem kutatója, aki Mikko Tuomival, a brit University of Hertfordshire munkatársával jutott a felfedezésre.

A bolygó legalább hétszer nagyobb tömeggel rendelkezik, mint a Föld, és úgy tűnik, ugyanannyi napenergiát kap, mint mi. Az első, Naprendszeren kívüli bolygót az 1990-es évek elején fedezték fel, azóta több mint 800-at tartanak nyilván, de csupán tucatnyi látszik lakhatónak. Még kevesebb az olyan bolygó, amely forog a saját tengelye körül – mint ez a legutóbbi –, azaz a nappalok és az éjszakák válthatják egymást rajtuk.