A brit Egészségvédelmi Ügynökég adatai szerint már tíz csecsemő meghalt az angliai szamárköhögés-járványban, mely évtizedek óta most a legsúlyosabb. Szeptemberben 1322-en betegedtek meg, így egész évben összesen már 6121-en. 

A legnagyobb veszélyben az újszülöttek vannak. Előző hónapban az egész országra kiterjedő kampányt indítottak az Egyesült Királyságban a terhes nők beoltásáért, a vakcinával lehet ugyanis védeni a méhben lévő magzatokat. Több mint ezer esetben Skóciából jelentettek szamárköhögéses betegeket, kétszázat pedig Észak-Írországból, haláleset azonban ezeken a területeken nem volt.

A betegség megállíthatja a csecsemő lélegzését vagy tüdőgyulladáshoz vezethet. Az újszülötteket még nem lehet megvédeni a rutinoltásokkal, amelyek kéthónapos korban kezdődnek. Ezért a 28. és 38. terhességi hetük között lévő nőknek ajánlanak most szamárköhögés-vakcinát – az ötlet az, hogy ez megnöveli az anya immunitását, amely átmegy a gyermekre is.

Nagyon aggódnak

Mary Ramsay, az Egészségvédelmi Ügynökég immunizálási részlegének vezetője azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy nagyon aggódik a szamárköhögéses esetek növekedése és a hozzájuk kapcsolódó halálesetek miatt. „Minden szülőnek meg kell győződnie arról, hogy időben beoltatják a gyereküket a szamárköhögés ellen, még azoknak is, akik a terhesség alatt kaptak a vakcinából. A szülőknek észre kell venniük a szamárköhögés jeleit és tüneteit is, például a hosszú köhögést és a jellegzetes, szamarak bőgésére hasonlító hangot. Érdemes a gyerekeket testvéreiktől távol tartani” – javasolja a szakember.

Szamárköhögéses esetek száma havi lebontásban tavaly és idén

David Elliman angol gyermekoltás-szakértő szintén a BBC-n arra ösztönzi az anyákat, hogy oltassák be magukat: „Ha megnézzük, honnan szerzik a csecsemők a szamárköhögést, valószínű, hogy valakitől a családból, aki fertőzött, ez pedig valószínűleg az anya.” Angliában 1957-ben vezették be a rendszeres védőoltást. Előtte százezer embert érinthettek a megbetegedések, és háromszázat ölhettek meg évente.

A szamárköhögéses esetek ciklikusak, a tapasztalatok szerint 3-4 évente ugranak meg. A jelenlegi járvány 2011 végén kezdődött, és az esetek száma már most hétszer magasabb, mint 2008-ban. Az egészségügyi szakértők nem tudják, pontosan miért ilyen nagy a járvány idén, főleg mivel a szamárköhögés ellen beoltottak száma rekordszinten van.

Pontosan nem tudják, mi történik

Egy elmélet szerint mutálódott Bordetella pertussis baktérium, amely a megbetegedést okozza. Egy másik szerint a szamárköhögés túlzott ellenőrzése is része a problémának. Az ismételt szamárköhögés-fertőzések természetes immunerősödéshez vezettek, azonban mivel most nagyon alacsonyan van a fertőzések száma, a társadalom immunitása gyengült a fertőzéssel szemben.

Ez a csecsemőknél és a fiatal felnőtt korosztályban is igaz, ide tevődött főleg az esetek halmozódása. Utóbbiak azok, akik megfertőzik az egy évnél fiatalabb, illetve az újszülött korosztályt, akikben még nem teljesedett ki a védettségük a védőoltásnak köszönhetően.

Alul diagnosztizált

Magyarországon nagyon alacsony az esetszám, de azt azért nem mondhatjuk, hogy nem fordul elő. A kórokozó jelen van annak ellenére, hogy védőoltással védekezünk ellene, és az országban jó az átoltottság, azaz védett a népesség. Komoly veszélyről nem lehet beszélni.

„A hivatalos álláspont szerint az atipusos tünetek miatt a kórokozó aluldiagnosztizált, azaz nem mindenkiről derül ki, hogy egyáltalán ebben a betegségben szenved. Uniós együttműködés részeként harmonizálják a diagnosztikát, és megpróbálják feltárni a valódi helyzetet" – tudtuk meg Paluska Ildikótól, az Országos Epidemiológiai Központ pertussis laboratóriumának vezetőjétől.