Románia föderális átszervezését népszerűsítő román és magyar nyelvű honlapot hozott létre a Bálványosi Intézet.

MTI - Az intézet sajtóirodája által hétfőn kibocsátott közlemény szerint a szovetsegiromania.ro honlapon cikkekben, véleményanyagokban és videókban járják körül Románia lehetséges modernizálásának témakörét, az Élő múlt című rovatban pedig a román politikatörténet idevágó dokumentumait gyűjtik össze. Emellett az oldal az Európai Unió jövőképét is felvillantja különböző uniós dokumentumok és projektek bemutatásával.
 
A közlemény szerint a Bálványosi Intézet a honlap beindításával azt szeretné elérni, hogy a regionalizáció, a föderalizáció témája jobb hatásfokkal merüljön fel a romániai közéletben.
 
A közlemény azt a felismerést is megemlíti, hogy a központosított román állam túl költséges, tág teret biztosít a korrupciónak, versenyképtelenné teszi Romániát az EU-ban, és rossz hatásfokkal látja el az állampolgárok képviseletét.
 
A Bálványosi Intézet keretében jött létre 2011 decemberében a Mensura Transylvanica politikai elemző csoport, az intézet 2012 márciusában Erdélyi Magyar Közszolgálati Szabadegyetemet indított be, mely az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjeinek tartott képzést az önkormányzati választások előtt.
 
Románia föderalizálása az EMNP választási programjának kiemelt témája.