Rendhagyó biológiaóra lesz csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), amelyen diákok tartanak előadást a pedagógusoknak.

MTI - A Tanárok az Akadémián címmel tartandó rendezvényre a magyar tudomány ünnepe (MTÜ) keretében kerül sor.
 
Mint az MTA közleménye kiemeli, az idén először szerepel a magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozatában a Tanárok az Akadémián című program. A rendhagyó biológiaóra előadói az MTA által a Szentágothai-emlékév alkalmából a középiskolásoknak Utazás a koponyánk körül címmel meghirdetett verseny döntősei lesznek. 
 
A 11. és 12. osztályosok számára kiírt versenyben elkészítendő pályamunka fő témája az agyi folyamatok bármelyike lehetett. "A pályázati kiírás célja volt, hogy a tudásátadás leghitelesebb és leghatásosabb módjaival, a tudományos felkészülés kitartó munkájával és a tudós előadás-tanítás örömével találkozhassanak a diákok a Magyar Tudományos Akadémián" - mutat rá a közlemény.
 
A pályázatokat egy kilencfős zsűri bírálta el, amelynek tagja volt többek közt Csépe Valéria akadémikus, az MTA főtitkárhelyettese, Hámori József agykutató, akadémikus, Freund Tamás akadémikus, Agy-díjas (Brain Prize) neurobiológus, Falus András akadémikus, Csermely Péter akadémikus, Tamás Gábor neurobiológus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára és Gózon Ákos, az Élet és Tudomány főszerkesztője.
 
Három középiskolás jutott a döntőbe, közülük elsőként a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium tanulója, Balogh Anna Magdolna az emlékek rögzülésének folyamatát mutatja be, majd a veszprémi Lovassy László Gimnázium diákja, Simon Andrea a zenének az agyműködésre gyakorolt jótékony hatásáról beszél.
 
"A harmadik döntős, a szintén a Lovassy Gimnáziumból érkező Tóth Lilla pályamunkája kidolgozása során a gyakorló pedagógusok egyik nagy feladatát, a diákok érdeklődésének felkeltését is szem előtt tartotta, és óráját úgy tervezte meg, hogy azoknak a diákoknak a figyelmét is megragadja, akik nem szívesen tanulják a természettudományi tárgyakat" - mutat rá a közlemény.
 
A döntősök magukkal hozhatják erre a napra diáktársaikat is: a Veszprémből és Győrből érkező osztályok csoportos tárlatvezetés során járják be a Magyar Tudományos Akadémia épületét, megtekintik az MTA Művészeti Gyűjteményben őrzött mesterműveket, valamint megismerkednek az MTA történelmével.