Az orosz államfő szerint lehet különbség az emberi jogi tanács és saját álláspontja között. Vlagyimir Putyin ezt az általa jóváhagyott, új összetételű tanácsadói testület hétfői ülésén fejtette ki. 


Az orosz elnök az úgynevezett kaukázusi rendcsinálás időszakát hozta fel példának, amikor mind az államfő mellett működő tanács, mind külföldi jogvédők hevesen bírálták őt a kemény fellépésért. Putyin emlékeztetett: kezdettől fogva teljesen biztos volt abban, hogy nincs más út Oroszország területi egységének megőrzéséhez.

Moszkva két háborút is vívott Csecsenföldön: 1994-1996 között, majd 1999-től 2009-ig. Csecsenföldön ma viszonylagos nyugalom van. Az Oroszországhoz tartozó többi észak-kaukázusi köztársaságban: főként Dagesztánban és Ingusföldön azonban továbbra is gyakoriak a robbantások, a fegyveres leszámolások. A térségbe a tavasszal több tízezres szövetségi belügyi csapatokat vezényeltek, ősz elején pedig intenzív műveleteket folytattak a lázadó csoportok felszámolására.

Az új összetételű, 65 fős testület első ülésén, amelyen az orosz államfő elnökölt, Leonyid Parfjonov ellenzéki televíziós újságíró a hatalmat hibáztatta, amely - mint mondta - "totális ellenőrzése alá vonta a szövetségi televíziós csatornákat". Kifogásolta, hogy a tévékben szerinte nem lehet megvitatni a társadalmi-politikai kérdéseket.Putyin nem értett egyet Parfjonovval. Hangoztatta, hogy az állami befolyás nem érvényesülhet a közszolgálati televíziókban.

Az orosz államfő tanácsadói testületéből több neves jogvédő kimaradt. Közöttük Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki Csoport vezetője, aki az elnökválasztást követően jelezte, hogy nem kíván Putyinnal együtt dolgozni.

A testületben ugyanakkor helyet kapott a hatalom több bírálója: a független Novaja Gazeta című lap két munkatársa, Jelena Maszjuk és Leonyid Nyikityinszkij, valamint Lilija Sibanova, a Golosz orosz választási jogvédő csoport vezetője. A szervezet a parlamenti és az elnökválasztás során számos jogsértést tárt fel.

Alekszej Makarkin politológus, a Politikai Technológiák Központja vezetője szerint az új összetételű emberi jogi tanácsban gyakorlatilag elvész az ellenzék kritikus hangja, mert a hatalommal egyetértők ugyanolyan súllyal kaptak benne helyet.