Pendrive, azaz mobil adathordozó áll ki a falból a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Klauzál téren, és a volt Corvin áruházban is, illetve több szórakozóhelyen is feltűnt. 

A befalazott pendrive-ok üzenőfalként, digitális falfirkaként működnek, vagyis az emberek üzeneteket hagyhatnak itt egymásnak. Az első pendrive-okat New Yorkban ragasztották a falba két évvel ezelőtt. Ma már 1049 befalazott pendrive, úgynevezett dead drop van a világon, ebből öt Budapesten. Az egész 2010. októberében indult New Yorkban, amikor a berlini Aram Bartholl a falba préselt egy usb pen drive-ot. Nem volt rajta semmi, leszámítva a readme.txt-t, amiből kiderül, hogy mi az a dead drop, és hogyan kell használni.

A lényege, hogy a közterületeken eldugott pendrive-okra bárki rámásolhat bármit, le is lehet tölteni a teljes tartalmát, lényegében egy offline fájlmegosztóként működik, vagy ha úgy tetszik, digitális graffitiként, aminek a segítségével az emberek üzengethetnek egymásnak. Csak odamegyünk, rádugjuk a laptopunkat, reméljük, hogy aki előttünk volt ott, nem helyezett el semmilyen kórokozót a pendrive-on és megnézhetjük, mit hagytak ott nekünk. Vagy mi is hagyhatunk ott valamit: a fotónkat, a verset, a képet, amit festettünk, akármit.



A VERBATIM USB pendrive-jainak segítségével és a Corvin Áruház 3. emeletén megnyílt MÜSZi - Művelődési Szint alkotóközpont közreműködésével 2012 őszén Magyarország is felkerül a nemzetközi, urbánus információcserén alapuló adatközvetítő-hálózat térképére. A MÜSZi felkérésére öt, különböző művészeti ágban alkotó művész - Vályi Gábor, Fischer Judit, Bársony Júlia, Polyák Levente, Új Vizualitás csoport - Budapest különböző, számukra fontos városrészeinek és kávézóinak hangulatából ihletet merítve 2-2 adathordozót töltött meg személyes (kezdő)tartalommal, arra inspirálva a városlakókat is, hogy osszák meg tartalmaikat.

Az első pendrive óta már sok másik is felbukkant a MÜSZi-nél, a Castro Bisztróban, a Fogasházban, a Toldiban, a Kisüzemben és a Szatyor Bárban, de lényegében akárhol belefuthatunk egy pendrive-ba az utcán, a híd alatt, a sikátorban, bárhol.






A kommunikáció új fajtája

Vannak, akik szerint értelmetlenek, mások szerint a városi kommunikáció egy új fajtáját jelentik azok a pendrive-ok, vagyis számítógépes adathordozók, amelyek Európa több városában, például Budapesten is megjelentek, leggyakrabban a házak falába ragasztva. A pendrive-okra bárki rámásolhat bármit, és le is lehet tölteni a tartalmakat. Az adatmegosztás anonim és nem kell hozzá internet. De a névtelenség miatt a falba ragasztott eszköz veszélyeket is rejt, hiszen akár számítógépes vírusokat is tölthetnek rá.

A volt Corvin áruház harmadik emeletén, egy kiállítótérben került az egyik első digitális üzenet a falba. Kovács Andrea, programkoordinátor elmondta: a pendrive felfogható akár virtuális graffitiként is, azzal a különbséggel, hogy hozzátehető és hozzárajzolható újabb tartalom. A Klauzál téri pendrive-ot sajnos máris eltörték.



A digitális üzenőfalak budapesti elterjesztésének ötletgazdája egy újat hozott, hogy pótolja a régit. A dokumentumok is visszakerültek a digitális üzenőfalra, bárki letöltheti őket. "Kaland lehet az, hogy valamilyen információ megszerzésért nem elég felmennem az internetre, hanem le kell jönnöm ide az utcasarokra" – mondta Imre Loránd Balázs, kommunikációs tanácsadó. Az ötletgazdák arra kérik azokat, akik kedvet kaptak digitális üzenőfal létrehozásához, hogy lehetőleg ne fúrjanak bele az épületek falába, hanem már meglévő repedést válasszanak.

A Dead Drops website-on található utasítások segítségével tehát bárkiből válhat adatmegosztó, a pendrive-helyről készült képét a pontos koordináták megjelölésével pedig feltöltheti a központi adatbázisba, hogy könnyen azonosíthatóvá válhasson a városlakók és átutazók számára is.

VIDEÓK: