Már a jövő év első negyedévében működhet az az elektronikus nyomkövető rendszer, amelyet egyes előzetes letartóztatásba került gyanúsítottak esetében alkamlmaznának. 

Az előzetes letartóztatást kiváltó úgynevezett nyomkövető karperecek beszerzésére és karbantartására kért árajánlatot az erre kiválasztott cégektől az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) - írta a Magyar Nemzet szerdai számában.

A napilap úgy tudja, már a jövő év első negyedévében működhet az az elektronikus nyomkövető rendszer, amely a törvény alapján már évek óta alkalmazható lenne olyan előzetes letartóztatásba került gyanúsítottak esetében, akikkel szemben elégséges, ha ellenőrzik a mozgásukat.

Lajtár József, az ORFK gazdasági főigazgatója elmondta, hogy a különösen érzékeny beszerzést egy kormányrendelet alapján kivonták a közbeszerzési törvény hatálya alól, s mivel a nyomkövető karperecként ismert eszköz és a rendszer működésének minden technikai részlete minősített adat, csak annyi lesz nyilvános, hogy végül mely vállalkozás mekkora összegért nyerte el a megbízást. Azt illetően nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy a jövő év elején a rendszer már a gyakorlatban vagy még csak próbaüzemben működik majd.

A főigazgató a lapnak elmondta: a több mint egymilliárd forint értékű beruházás után a rendszert az ORFK fogja működtetni.