Francoise Barre-Sinoussi - a 2008-as orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje - tagja annak a csoportnak, amely felfedezte az emberi immunhiány vírust, a HIV-et, amely a szerzett immunhiányos tünetegyüttest, az AIDS-et okozza. 

A legutóbbi felfedezések nyomán belátható távolságban van az AIDS gyógyítása - vélekedett a HIV-vírust felfedező egyik tudós a betegségről jövő héten tartandó világkonferencia előtt az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A tudós a "berlini páciens" esetét idézte, akit - úgy tűnik - csontvelő-átültetéssel sikerült meggyógyítani, "ami azt jelenti, hogy van rá reális esély, hogy a vírust eltávolítsák a szervezetből".

További optimizmusra adhat okot, hogy a betegek igen kis hányadánál - kevesebb mint 0,3 százalékánál - nem jelentkeznek a fertőzés tünetei, noha soha nem kaptak kezelést. Franciaországban pedig van egy kis csoport, amelynek tagjai antiretrovirális szereket kaptak, most pedig kezelés és tünetek nélkül élnek - emlékeztetett Barre-Sinoussi. "Van remény...de ne kérjenek dátumot tőlem, mert nem tudjuk, mikor" - tette hozzá a tudós, aki szerint a világjárványt 2050-re megszüntethetik, ha a gyógyszerekhez való hozzáférés gátjait sikerül kiküszöbölni.

Barre-Sinoussi úgy véli, a legfőbb akadály nem tudományos, hanem politikai, gazdasági és társadalmi gátakról van szó. Problémát jelent a tesztekhez és gyógyszerekhez való hozzáférés a világ szegényebb és vidéki területein, ahogyan a vírus körüli stigmatizálás is, ami aláássa a korai felismerést és kezelést. Mintegy 25 ezer embert - köztük kutatókat, fertőzötteket és hírességeket - várnak vasárnaptól az amerikai fővárosba a világkonferenciára, amelyen a három évtizedes AIDS-járványról tanácskoznak.

A halálozások és a fertőzések száma a betegséggel leginkább sújtott területeken csökkent 2010 és 2011 között, kezelést pedig 20 százalékkal többen kaptak, mint egy évvel korábban. Összességében több mint 34 millió HIV-fertőzött ember él jelenleg világszerte, az 1980-as évek óta mostanáig mintegy 30 millió ember halt meg AIDS-betegséggel összefüggő ok miatt.

Az AIDS

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) által előidézett, gyakorlatilag 100%-os letalitású tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit, elsősorban a CD4 receptorral rendelkező T-limfocitákat pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti az opportunista fertőzések és a daganatok megjelenését. A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.

A vírus átadható direkt nyálkahártya kontaktussal vagy különböző testfolyadékok által, mint a vér, ondó, hüvelyváladék, előváladék és anyatej. A fertőzés bekövetkezhet közösülés, vérátömlesztés során, fertőzött injekciós tű által, anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt, vagy ha a fent említett folyadékok valamelyike egy nyálkahártya vagy bőr sérüléssel érintkezik.

Az AIDS-et 1981. december 1-től jegyzik, mint különálló betegség. A vírus terjedésének menete 1959-ig vezethető vissza. A legtöbb tudós szerint a HIV Fekete-Afrikában alakult ki a 20. század első felében. Ma már pandémiás jellegű. A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és 2,1 millió halt bele, amiből 330 ezer gyerek. A fertőzöttek több mint háromnegyede Fekete-Afrikában él.

Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható. Ezek a gyógyszerek nem gyógyítják meg a HIV-fertőzést, de nagy mértékben lelassítják az immunrendszer pusztulását. A HIV-fertőzés ilyen módon kezelhető krónikus fertőzés.