Az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének hiánya októberben 112,3 milliárd forint volt, az első tízhavi hiány 658,1 milliárd forintot tett ki, a módosított éves előirányzat 114,2 százalékát - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel. 

Az NGM közlése szerint az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű október végi hiányok esetében az idei 78,2 százalékos mérték kedvezőbb lett a tavalyi 92,3 százaléknál. A 2011. január-októberi államháztartási deficit 1327,8 milliárd forintot tett ki.

Az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének többlete idén szeptemberben 13,7 milliárd forint volt, az első kilenc hónapban a hiány 545,8 milliárd forintot tett ki, a módosított éves előirányzat 94,7 százalékát.

Az államháztartás központi alrendszerének belül októberben a központi költségvetés 100,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,9 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 31,2 milliárd forintos többlettel zártak.

A 2012. október havi hiány alakulásában a november eleji munkaszüneti napok miatti októberre előrehozott bér és családi támogatások kifizetései játszottak szerepet, amelyek összességükben 134,8 milliárd forintot tettek ki. A "négynapos" november eleji ünnep miatt október végére kellett előrehozni ezeket a kifizetéseket ahhoz, hogy a kedvezményezettekhez november 5-ig biztosan megérkezzenek. Ez értelemszerűen ekkora összeggel rontja a az októberi - és javítja majd a novemberi - pénzforgalmi egyenleget. Ezen tételek nélkül az államháztartás központi alrendszere 22,5 milliárd forint többlettel zárta volna az idei októbert. 2011. október hónapjában az államháztartás központi alrendszerének szufficitje 242,7 milliárd forint volt.

A nemzetgazdasági tárca közlése alapján a központi költségvetés október havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 23,8 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek. A főbb adóbevételek esetében az általános forgalmi adó és a jövedéki adó bevételek jelentősen elmaradtak a tavalyi évtől, míg a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek meghaladták az előző évi összeget. A költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei, valamint a kamatbevételek is nagyobb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A központi költségvetés október havi kiadásai közel 186 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében a tavalyi évnél magasabb összegben teljesültek a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár alatti ellátások átkerülése, valamint a családi támogatások előrehozott kifizetései miatt), az előrehozott bérkifizetések miatt a költségvetési szervek kiadásai, valamint az egyedi és normatív támogatások, a lakásépítési támogatások, a kezességérvényesítések és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások.

A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai.

A kamatkiadások 2012 októberében 99,8 milliárd forintot tettek ki, 27,8 milliárd forinttal kevesebbet, mint a 2011. év azonos időszakában, a kamatbevételek pedig 12,6 milliárd forintot értek el, 4,1 milliárd forinttal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadás (87,2 milliárd forint) így összességében 31,9 milliárd forinttal lett kevesebb, mint az előző évben.

A társadalombiztosítási alapok 2012. október havi 42,9 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 6,7 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 36,2 milliárd forintos deficitjéből adódott. 2011. októberében az tb-alapok együttes többlete 129,0 milliárd forintot tett ki.

A két év összehasonlításánál fel kell hívni a figyelmet arra, hogy 2011. októberben a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból egy összegben 164,0 milliárd forintos bevétel folyt be a Nyugdíjbiztosítási Alapba, míg idén havonta kap támogatást az alap 8,5 milliárd forintos összegben.