Megfelelő képesítés nélkül, megfelelő környezet híján hallgatják ki a gyerekeket.Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa az Európa Tanács, az Európai Bizottság és az ENSZ illetékes szakértői előtt bírálta a gyermekbarát igazságszolgáltatás hazai rendszerét.

Az ombudsman megállapította, hogy a gyámhivatalok hatékonysága megyénként jelentősen eltérő. Ezt egyrészt a feladatellátás megyei sajátosságai, a hiányzó személyi állomány, a nem megfelelő képzettség, másrészt az ellentmondó jogszabályok, a pályázati lehetőségek, országos képzések és programok beszűkülése magyarázhatja.

Az ombudsman szerint a megyei rendőr-főkapitányságok áldozatsegítő szolgáltatásokat végző munkatársai zömében gyermek- és ifjúságvédelmi képesítés hiányában és megfelelő anyagi háttér nélkül dolgoznak. Kevés, mégis a kihasználatlan a gyermekmeghallgató-szoba, jogszabályi akadályok gátolják a meghallgatás képi és hangfelvételeinek felhasználását bizonyítékként.

Rétvári Bence, a KIM államtitkára óriási problémának nevezte, hogy még mindig ekkora számban követnek el gyermek elleni erőszakot. Az államtitkár elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a büntető eljárási rendszeren változtassanak. Rétvári emlékeztetett, hogy agresszív felnőtt lesz azokból a gyerekekből, akiket fiatal korukban bántalmaztak.

Öngyilkosság

Erről a jelenségről nyilatkozott lapunknak korábban Vekerdy Tamás gyermekpszichológus.  A pszichológus szerint az agresszió agressziót szül. Vagy – ami a gyerek szempontjából még rosszabb – depressziót. „A befelé fordított agresszió kulminációs pontja (amikor szükséglet kielégítése történik, az egyénnek át kell élnie az örömöt, megelégedettséget, a befejezettség, teljesség élményét) az öngyilkosság, mondjuk kamaszkorban. A képzelet világában amúgy is megjelenik az öngyilkosság lehetősége, ráadásul Magyarország 'élen áll' a kamaszkori öngyilkosságok terén.”

Amerikai kutatók azt állítják, minden, felnőtt által a gyerek ellen elkövetett erőszakos tett, akármilyen rövid is, élethosszig tartó érzelmi sebhelyet hagy. A veréstől a gyerek olyan érzelmi zűrzavarba kerül, amitől sokkal nehezebben jegyzi meg a tanulságot, amit a szülő belé akar vésni. Tény: a verés nem csökkenti a felnőtt haragját, nem javítja a gyerek viselkedését. A gyerekverő felnőtt általában még dühösebb lesz, a megvert gyerek pedig még rosszabbul viselkedik majd. Nem azt tanulja meg, hogy az úttestre lelépni veszélyes, hanem azt, hogy a felnőttek, akiktől függ, veszélyesek.

„Te légy a hangja!"

Lux Ágnes gyermekjogi projektvezető kiemelte, hogy a szexuális bűncselekmények esetén nagy a latencia, és az elkövetők 80 százaléka közvetlen rokoni-baráti környezetből kerül ki. A „Te légy a hangja! Merd megtenni" elnevezésű kampány épp azt célozza, hogy felhívják a figyelmet erre, és a www.merdmegtenni.eu oldalon információkat adjanak a felnőtteknek, hogyan jelentsék ezeket az eseteket.

Az alapvető jogok biztosa a hiányosságok orvoslása miatt a belügyminisztertől többek közt kérte, hogy készítse elő a szükséges jogszabályok olyan módosítását, amelyek biztosítják a megfelelő számú gyermekmeghallgató-szobát, azok elérhetőségét, kihasználhatóságát. Az emberi erőforrások miniszterének a jogszabályok összhangjának megteremtését, módszertani útmutató kidolgozását, a hiányzó személyi feltételek pótlását, a feladat ellátását szolgáló országos képzések szervezését javasolta, a közigazgatási és igazságügyi miniszternél pedig kezdeményezte, hogy minden áldozattá vált embernek biztosítsák a hozzáférést az igazságügyi szolgálatok áldozatsegítői szolgáltatásaihoz.

Az ombudsman egyébként külön honlapot is készíttet a gyerekeknek azért, hogy megismerjék alapvető jogaikat.  A részletes jelentés a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201202617.rtf oldalon olvasható.

Meghallgatószoba

Ha gyermekkorú tanút, sértettet vagy elkövetőt hallgatnak ki, ügyelni kell arra, hogy amennyire csak lehet, megóvják a fiatalok lelki épségét.

A 14 év alattiak védelmében 2012-ben kiadott miniszteri rendelet értelmében 2014-ig minden megyeszékhelyen működő rendőrkapitányság köteles kialakítani egy speciálisan berendezett helyiséget, mely leginkább egy gyerekszobára emlékeztet, de a kép- és hangfelvétel rögzítése is megoldott benne.  Az ország több megyeszékhelyén már nyitottak ilyen szobákat, többek között Budapesten, Szombathelyen és Veszprémben, Debrecenben, legutóbb pedig Szegeden.


Nem bonyolult

Az UNICEF összesítése szerint a gyermekjogok nem elvont előírások és szabályok. Tökéletesen össze tudjuk gyűjteni a gyermekjogi egyezmény rendelkezéseit, ha leülünk az asztalhoz egy darab papírral, és végiggondoljuk, mire van szüksége egy gyermeknek, miért jó gyermeknek lenni, mi az, amitől egy gyermeket mindenképpen meg kell védeni. A gyermekjogi egyezmény ugyanis a gyermekek szükségleteinek gyűjteménye: a gyermekeknek joguk van az élethez, méltóságuk tiszteletben tartásához, a családban való nevelkedéshez, a védelemhez a bántalmazástól, kizsákmányolástól és erőszaktól, a kényszermunkától, a szexuális kizsákmányolástól.