Petr Necas cseh kormányfő, aki a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke is, nem tart attól, hogy az ODS hét végi tisztújító kongresszusán esetleg elveszítheti pártelnöki bársonyszékét.

MTI - "Nem akarok arrogánsnak vagy önteltnek tűnni, de eddig egyetlen más jelölt sincs a pártelnöki posztra" - jelentette ki Necas abban az interjúban, amelyet a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap közölt pénteken.

Az ODS tisztújító kongresszusát a dél-morvaországi Brünnben tartják péntektől vasárnapig. A pártelnök megválasztása vasárnap kerül napirendre.

A legerősebb kormánypárt kongresszusa előtt ugyan Necas az egyetlen elnökjelölt, de az ODS 14 területi választmánya közül csak tíz biztosította előzetesen támogatásáról. Négy területi választmány a héten úgy döntött, előzetesen senkit nem támogat, álláspontját a kongresszuson kialakuló helyzet függvényében fogalmazza meg. A cseh sajtó szerint várható ugyan, hogy Necas megvédi pártelnöki tisztségét, de pozíciója jelentősen meggyengül.

"Meggyőződésem, hogy a kongresszus után is én leszek a miniszterelnöke ennek a kormánykoalíciónak" - mondta Necas.

"Egy pártelnökjelöltet nem lehet szombatról vasárnapra éjjel legyártani. A jelöltnek a közvélemény számára hiteles embernek kell lennie, ugyanakkor az embereknek azt is hinniük kell, hogy kormányfő is lehet belőle. Az ambíció önmagában kevés. Hatalmas tudásra és tapasztalatra is szükség van" - magyarázta a helyzetet a pártelnök-kormányfő.

A kongresszus központi témája a kormány politikája lesz, amely egyre népszerűtlenebb. Ez az ODS támogatásának a visszaesésében is megmutatkozik, amit a közelmúltban lezajlott regionális önkormányzati és részleges szenátusi választások eredménye is bizonyít. A regionális választáson a cseh jobboldal egykoron egyedüli vezető pártját az ellenzéki kommunisták is lekörözték. A pártnak a rendszerváltás óta nem volt ilyen kevés szenátora, mint most.

Az ODS egyik szárnya szerint ennek az a legfőbb oka, hogy Necas vezetése alatt a párt elfordult korábbi értékrendjétől és egyebek között támogatja a kormány adóemelési terveit. A párt hét parlamenti képviselője ellenzi a reformcsomag legfontosabb részét képező adóemeléseket, s ha álláspontjukat nem változtatják meg, a Necas-vezette kormány megbukik.

A kormánykoalíciónak ugyanis a 200 tagú képviselőházban papíron eddig is csak 100 képviselője volt, s egy ellenzéki képviselő támogatására lenne szükség, hogy a szenátus által visszaadott reformcsomagot az alsóház mégis elfogadtathassa. Ha azonban az ODS hét képviselője nem mond igent, akkor a kormány megbukik. A hetek egyike, Radim Fiala szerdán ráadásul bejelentette, hogy nem ért egyet a ODS vezetésével, s kilép a pártból is. Ezzel a koalíció százfős képviselőcsoportja formálisan is 99-re csökkent.