Elfogadta a kormány azt a Magyary-programhoz kapcsolódó, adminisztrációs terhet csökkentő előterjesztést, amely jelentős mértékben megkönnyítheti a jövőben az állampolgárok hivatali ügyintézéseit, így a honosítási eljárásokat is – tudta meg a Magyar Hírlap.


Miután a kormány szerdai ülésén elfogadta, ma az Országgyűlés elé kerülhet a Magyary-programhoz kapcsolódó, az adminisztrációs teher csökkentéséről szóló előterjesztés – értesültünk. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által jegyzett, százkilencven oldalas tervezet huszonhárom eljárást érint, a név- és lakcímnyilvántartástól kezdve az anyakönyvvezetésen át a különböző állampolgársági eljárásokig, így az egyszerűsített honosítási procedúráig.

A cél a bürokrácia lefaragása, könnyebbé téve az állampolgárok mindennapjait – mondta lapunknak a koncepció kapcsán Wetzel Tamás, a KIM egyszerűsített honosítással megbízott miniszteri biztosa. Kifejtette, a parlament még decemberben elfogadhatja a tervezetet, így a jövőben például bizonyos formanyomtatványok egyszerűsödnének, az ügyintézési határidők drasztikusan csökkennének, és egyes hatósági eljárások teljesen megszűnnének.

Wetzel tájékoztatása szerint a változások illeszkednek a járási hivatalok kialakításához, így kitágítanak bizonyos illetékességi hatásköröket, informatikai fejlesztésekre is sor kerül. Több ügyet lehet majd az internetes ügyfélkapun keresztül elintézni, illetőleg az előterjesztés bevezetné az értesítési cím fogalmát. Ez az adat bekerülne a lakcímnyilvántartásba, a tervek szerint megkönnyítve a hivatalos küldemények célba érését. A jogszabálycsomag döntő része 2013 márciusában lépne hatályba.

Ami az egyszerűsített honosítási eljárásokat illeti, jelenleg csak a magyar külképviseleteken lehet kezdeményezni az új állampolgárok leszármazottainak anyakönyvezését. „Így előfordulhat, egy magyarországi településtől mindössze tíz kilométerre élő, kettős állampolgárnak Kolozsvárra kell utaznia, hogy bejelentse, gyermeke született, aki ugyancsak magyar állampolgár. Az új rendszerben ezt már itthoni hivatalban is megteheti majd” – magyarázta a miniszteri biztos, hozzátéve, könnyebb lesz a név visszamagyarosítása is.

Hangsúlyozta továbbá, létrehoznak egy olyan adatbázist, melynek segítségével nem kell majd a magyar útlevél lejárta esetén minden alkalommal újra igazolni az állampolgárságot. Ennek hiánya ugyanis, különösen a nyugati diaszpórák esetében, a külképviseleteken számos konfliktushoz, túlzott bürokráciához vezetett. Az előterjesztéssel ennek jogszabályi és informatikai oldalát is rendbe teszik – mondta Wetzel.

A vonatkozó törvény 2010. májusi megszavazása óta egyébként több mint háromszázharmincezren nyújtottak be egyszerűsített honosítás iránti kérelmet, ebből nagyjából kétszázkilencvenezer eljárást zártak le – tudatta a miniszteri biztos. Szerinte az egész közigazgatás felülmúlta önmagát, valódi sikertörténetről van szó. Csak Csíkszeredában több mint hatvanezren tették le az állampolgársági esküt – emelte ki, megjegyezve, az érintettekkel kapcsolatos további ügyintézések – az új beadványok kezelésén túl – folyamatos feladatot rónak az apparátusra.

Wetzel Tamás szerint már most látszik, jövő év novemberére eléri a félmilliót a honosítást kérelmezők száma. „A visszajelzések szerint amúgy igen felemelő és megindító érzés az eskütételeken való részvétel” – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Regisztráció előtt

A mostani előterjesztés ugyan nem érinti, hiszen az a jelenleg hatályos eljárások esetében határoz meg könnyítéseket, de „megvannak a lehetőségek arra, hogy a lehető legjobban, legegyszerűbben el lehessen érni a határon túli magyarokat a választási regisztráció céljából” – tudtuk meg Wetzel Tamástól. A miniszteri biztos szólt arról is, a kilencvenkét magyar külképviselet közül mind ez idáig hetvenkettőben nyújtottak be honosítási kérelmet. Jött már beadvány Abu-Dzabiból, Katarból, de Szingapúrból, Teheránból, illetve az amerikai kontinens bármely részéről is. Nemzet- vagy közbiztonsági okok miatt az összes kérelem csupán egy-másfél százalékát utasították el - írja a Magyar Hírlap.