Az előzetes napirenddel szemben mégsem szavaz hétfőn a parlament a kormánypártok választási eljárási törvényjavaslatáról, mivel ahhoz az előírt határidőig nem érkezett egységes javaslat. 

Ez Soltész István országgyűlési főtitkár pénteki, a frakcióvezetőknek küldött leveléből derül ki. Az MTI birtokába jutott levélre a hvg.hu hívta fel a figyelmet.

A házszabály szerint a zárószavazásra bocsátandó egységes javaslatot - amely a már elfogadott módosításokat is tartalmazza - legkésőbb a voksolás előtti második munkanapon kell eljuttatni frakcióvezetőknek, az alkotmányügyi és a kijelölt bizottságnak, lehetővé téve, hogy a képviselők is megismerjék. Ez azonban most nem történt meg a csütörtöki határidőig. A parlament hétfőn szavazott a kormánypárti indítványhoz benyújtott módosító javaslatokról, köztük arról a több mint kétszáz pontból álló csomagról, amelyet az alkotmányügyi bizottság terjesztett be.

A Ház ugyanakkor egymással ellentétes módosításokat is elfogadott. Az alkotmányügyi bizottság kezdeményezésére a törvényjavaslatba illesztették, hogy a települési jegyzőknek 2013. szeptember 1-je és december 31-e között az összes választópolgárt fel kell keresniük azért, hogy regisztráljanak a választásokra. A fideszes Szakács Imre szerint ez azonban indokolatlan terhet rakna a jegyzőkre, ezért indítványozta, hogy a rendelkezést töröljék az előterjesztésből. Mivel a parlament ezt is támogatta, így a szóban forgó paragrafust kétféleképpen módosították. Hogy végül melyik változat lépjen életbe, azt a képviselőknek a zárószavazás előtt kell majd eldönteniük.

Pénteken a Magyar Nemzet és a Népszava is írt arról, hogy a kormánypártok egy zárószavazás előtti módosítócsomaggal korrigálják azokat a részleges ellentmondásokat, amelyek a választási eljárási törvényjavaslathoz kapcsolódó indítványok hétfői elfogadásával alakultak ki. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek megerősítette a koherenciazavar kiküszöbölésének tervét, és elmondta: meggyőződése, hogy a frakció döntései egyértelműek voltak, de az ilyen nagy jelentőségű törvényeknél gyakran előfordul hasonló probléma.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció élőláncot szervezett a Parlament köré a hétfőre tervezett zárószavazás időpontjára, tiltakozásul az előzetes regisztráció bevezetése ellen. Molnár Csaba alelnök pénteken azt közölte az MTI-vel: bár a hétfői napirendről lekerült a választási eljárási törvényjavaslat, az akciót nem halasztják el.