Az évtizedes bezártság után összművészeti közösségi térként nyílt meg újra az Átrium november 26-án, ahol színház, mozi, táncszínház, koncerthelyszín és kávézó várja egy helyen a budapestieket. Az Átrium Film-Színház elnevezés is ezt az összetettséget hivatott kifejezni.



Az eredetileg Kozma Lajos tervei szerint épült Margit körúti bérházban, a máig nagyjából eredeti állapotát őrző térben az Átrium Mozi működött, egészen 11 évvel ezelőtti bezárásáig. Azt ezt követően csak alkalmanként használt teret augusztus 10-én vették birtokba az új tulajdonosok, akik ezt követően közösségi tatarozásba kezdtek. A felújítás mostanra célegyenesbe fordult.

Az Átrium megnyitásával igazi kultúrközpont jöhet létre a budai kerületben, hiszen a közelben, néhány perc sétára található a Millenáris, a Marczibányi Téri Művelődési Ház és a nemrégiben megnyílt, független és civil alkotócsoportokat tömörítő Jurányi Alkotóház.




Az Átrium befogadó színházként működik majd, s ez nem csak a műfaji határok feszegetésére alkalmas, de a nemzetköziség is különös hangsúlyt kap a programok kialakításában. Mindezt az Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvány végzi, amely részben az elmúlt években a Merlin színházban kialakított struktúráját ültei át az új helyszín keretei közé. Vagyis a továbbiakban is lehetősége lesz a fővárosi közönségnek, hogy angol nyelvű előadásokat lássanak, akár külföldi társulatok előadásában.

A filmes rendezvények alapvetően a filmklubok és egyéb különleges vetítések számára nyújt lehetőséget, ezek bonyolítását két fiatalokból álló vizuális brigád, a Mikrokino és a VJ Centrum Budapest végzi. Ugyanakkor az Átrium Film-Színházban működik majd az alternatív filmforgalmazással nevet szerzett Magyarhangya, illetve filmklubot rendez a Heti Válasz, és a környékbeliek örömére az épületben az Odeon videotékát is üzemeltet majd.

Az Iparművészeti Múzeumból ide költözik a Kreatim design vásár, amit legelőször december 9-én rendeznek meg az art deco épület falai között. Az egész napos vásáron több mint ötven iparművész, formatervező munkái közül lehet válogatni karácsonyi ajándék gyanánt, de most először először egy különleges design slam poetry részeként a művészek és a látogatók is megoszthatják gondolataikat a kínált tárgyakról. Még ebben az évben megtartják az első önálló előadás bemutatóját is: Martin McDonagh Vaknyugat című darabját Gothár Péter rendezi, a főbb szerepeket Alföldi Róbert, Ficza István, Mészáros Piroska és Rétfalvi Tamás játssza. Az Erőszakik (In Bruges) című film szerzőjének kétrészes testvérháborúját december 30-án mutatják be.

Az előtérben a reggel 7.30-tól zárásig nyitvatartó kávézó majdhogynem egy önálló kulttérként funkcionál. Az Anker csapata, amely a fővárosban több hasonló, fiatalok által sokat látogatott vendéglátó és szórakozóhelyet is működtet, a színház szerves részeként szolgálja ki a kávéház betérő vendégeit.



Az Átrium Film-Színház a törzsközönség és a támogatói klub felépítése érdekében saját programot dolgozott ki. Ennek része az Átrium Klubkártya, amellyel annak tulajdonosa nem csak vendégként lép be a színházba, de egy közösség tagjaként vesz részt a műsorstruktúra és a működés alakításában. A kártya kategóriájától függően beazonosítja tulajdonosának kulturális preferenciáit, azokat a stílusokat, társulatokat, amelyeket a leginkább kedvel. Ezzel az Átrium Film-Színház a tulajdonos felé való kommunikációját (pl. heti hírlevelek tartalma stb.) is meghatározza, hiszen nem kap számára felesleges információkat.

Emellett természetesen a kártyatulajdonos kategóriától függő mértékű kedvezményre is jogosult, valamint elővásárlási lehetősége van különleges előadások esetén. Továbbá az „Angel” program keretein belül a tulajdonos előadásonként limitált mennyiségű szék sorsáról is dönthet, így ajándékba adhatja a jegyeket, esetleg jótékony célra ajánlhatja fel.



A különböző kategóriák az átlagembertől a mecénásokig ölelik át a preferenciákat: ilyenformán aki „Szereplő” kategóriájú kártyát vásárol 5000 Ft/évad összegért, 10%-os kedvezményre jogosult a személyre szabott hírlevél és az elővásárlási jog mellett; míg a „főszereplő” és a „címszereplő” kategóriák 15% (10.000 Ft), ill. 20% (20.000 Ft) kedvezményt jelentenek. A legmagasabb támogatói formát „producer” kártya néven vezeti be az Átrium Film-Színház, ennek birtokosa egy Produkciós Zrt. tagjaként részt vehet az évi közgyűlésen, ahol a művészeti vezető beszámol az elmúlt évad eredményeiről, valamint a jövőbeni tervekről, mind anyagi, mind tartalmi szempontból.

Egy részvény 100.000 Ft értékben kerül kibocsátásra, tulajdonosa a közgyűlésen természetesen szavazati joggal bír a beszámoló elfogadásáról, a döntések meghozataláról. Mindemellett társproduceri kreditet kaphat „az est mecénása”, aki minimum 300.000 Ft-al támogatni tud egy adott előadást, ezzel biztosítva, hogy a fellépő társulat teljes egészében megkaphassa a jegybevételt.

Mint ismeretes, a Merlin Színház Átrium moziba való költözése még 2010 nyarán merült fel, miután kiderült, hogy szerződésük lejárta után nem maradhatnak eddigi játszóhelyükön. A főváros és a színház vezetése tárgyalt is erről - a fővárosi vezetés által is támogatott - megoldásról. A Fővárosi Közgyűlés még 2010. szeptember közepén döntött arról, hogy közszolgáltatási szerződést köt a Merlint működtető Alapítvánnyal. Az eredetileg 2011 végéig szóló szerződést decemberben további három évre meghosszabbította a főváros.